mamaplus

Circa 68.000 de copii din Moldova se află în situații de risc

-
//
31.07.2024

Aproximativ 68.000 de copii din Republica Moldova se află în situații de risc, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Majoritatea acestor copii nu au fost anterior în atenția sistemului. Oficialul a precizat că autoritățile vor elabora planuri individualizate pentru fiecare caz în parte, pentru a oferi sprijin copiilor care trăiesc în sărăcie sau în alte situații de risc.

mamaplus

„În prezent, am identificat aproximativ 68.000 de copii aflați în situații de risc. Identificarea lor a necesitat timp, deoarece inițial nu dispuneam de aceste date. Pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, este esențial să avem o imagine clară a situației. Trebuie să observăm și să analizăm condițiile în care trăiesc acești copii și familiile lor”, a explicat Alexei Buzu, transmite radiomoldova.md.

Ministrul a dat asigurări că autoritățile vor interveni individual în fiecare caz, astfel încât fiecare dintre cei aproximativ 68.000 de copii aflați în situații de risc să poată primi ajutor. Primele măsuri concrete vor fi resimțite în mai puțin de o lună.

„În apropierea datei de 1 septembrie, vom distribui vouchere școlare pentru a ne asigura că copiii din familiile cu venituri mici vor putea beneficia de rechizite, manuale, uniforme și încălțăminte, încurajându-i astfel să meargă la școală. Intervenim decisiv în această problemă. Sărăcia în rândul copiilor este o cifră care mă îngrijorează profund ca ministru, deoarece reflectă eficiența sau ineficiența noastră. Acesta este, în esență, testul nostru. Repet, nu putem lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor dacă sistemul nu avea nici măcar cunoștință despre existența acestei probleme”, a concluzionat Alexei Buzu.

Potrivit datelor statistice, în 2023, trei din zece copii din Republica Moldova trăiau în sărăcie. Cifra este cu aproape două puncte procentuale mai mare, față de anul 2022. Cei mai mulți copii afectați de sărăcie trăiesc la țară. Tot în mediul rural, anual, se nasc cei mai mulți copii, mai arată datele Biroului Național de Statistică.