mamaplus

De ce avem nevoie de vitamina D chiar și în lunile de vară

-
//
30.07.2024

Vitamina D se administrează și vara, chiar dacă soarele este puternic. Ajută și la o vindecare eficientă, după o intervenție chirurgicală la nivelul oaselor.

mamaplus

Obținem 90% din vitamina D prin expunere la soare și doar 10 procente din alimente de origine animală, care conțin grăsime. Vara și iarna vitamina D se ia din suplimente, altfel e greu să ne menținem la doza corectă. La valori normale de vitamina D în sânge, veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente. În cazul deficitului, se absoarbe sub 10% din calciu, transmite stirileprotv.ro.

Orice intervenție chirurgicală, care privește oasele, are nevoie de dozarea acestei vitamine în sânge. Și, cel mai probabil, de suplimente de vitamina D. E vorba și de intervențiile stomatologice.

Dragoș Popescu, medic stomatolog: „În România, din păcate, noi avem o deficiență a vitaminei D și această vitamină ajută la refacerea osoasă și vindecarea osului în urma intervențiilor, nu doar în implantologie. Și dacă ai o fractură, se vindecă mult mai bine dacă ai vitamina D în parametri optimi”.

În cazul dinților înlocuiți prin implant, acest dispozitiv din titan are nevoie să se osteointegreze, adică organismul să îi formeze os de jur împrejur, în condiții optime.

Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: „Dacă pacientul nu are o cantitate suficientă de os sau o calitate bună, nu poți să ai o stabilitate primară a implantului și nu poți să beneficiezi de reabilitate imediată și atunci, practic, stai câteva luni ca implantul să se osteointegreze. Este la fel ca la o fractură, de aia punem mâna în ghips, să se formeze calus. Și la implant trebuie ca organismul să formeze os, să se osteointegreze”.

Dacă v-ați pierdut dinții de multă vreme și osul în care au stat aceștia s-a micșorat dramatic, e posibil să nu primiți imediat o lucrare fixă provizorie.

Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: „Ne ducem către un sistem clasic în care inserăm mai multe implanturi, avem nevoie de adiții de os, ridicări de sinusuri, nu încărcăm imediat pe implanturi”.

Înaintea oricărei intervenții chirurgicale, care privește oasele, aveți nevoie de hemoleucogramă, timp de sângerare, glicemie și dozarea vitaminei D în sânge.