mamaplus

Ziua mondială împotriva traficului de persoane: Nu neglijați niciun copil

-
//
30.07.2024

„Nu neglijați niciun copil în lupta împotriva traficului de ființe umane” este sloganul campaniei internaționale din acest an dedicată Zilei mondiale împotriva traficului de persoane.

mamaplus

Experții susțin că traficul de ființe umane afectează copiii în mod diferit, în funcție de sexul și locația lor. Astfel, fetele sunt traficate în principal pentru exploatarea sexuală, iar băieții, cel mai des, pentru muncă forțată, transmite Știri.md.

„Creșterea utilizării tehnologiilor informaționale la diferite etape ale traficului de ființe umane, ca modalitate de recrutare, ademenire, constrângere și mediu de exploatare, este o nouă tendință, inclusiv în Republica Moldova. Traficanții folosesc platforme online, social media și dark web pentru a aborda, exploata și controla copiii. Utilizarea nesupravegheată a Internetului și a rețelelor sociale de către minori adesea îi poate expune traficării”, se arată într-un comunicat emis de Centrul Internațional „La Strada”.

Doar de la începutul anului curent, echipa Centrului a oferit asistență în 39 de cazuri de abuz și exploatare sexuală a copiilor, dintre care trei cazuri de trafic de copii în scop de exploatare sexuală și trei cazuri de exploatare sexuală online. Cinci dintre victime sunt fete și una – băiat. Vârsta acestora este cuprinsă între 13 și 17+ ani. Copiii sunt din diferite regiuni ale țării, atât din nord și centru, cât și sud.

„În context, reiterăm că traficul de copii este o crimă și o încălcare gravă a drepturilor omului, care presupune exploatarea minorilor în diferite moduri. Copiii vulnerabili pot fi expuși la diverse forme de exploatare, inclusiv muncă forțată, exploatare sexuală, cerșetorie, furt, căsătorie, adopție ilegală și alte infracțiuni.

Această crimă are consecințe devastatoare pentru dezvoltarea fizică, cognitivă și socio-emoțională a copiilor. Victimele suferă adesea de probleme de sănătate pe tot parcursul vieții, tulburări grave legate de traume, anxietate, depresie și dificultăți de integrare socială. Copiii au aproape de două ori mai multe șanse de a suferi violență extremă din partea traficanților în comparație cu victimele adulte, cu o rată și mai mare pentru fete”, se mai menționează în comunicat.

De menționat că, de la începutul anului curent, Linia Fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic 0 800 77777 (pentru persoane adulte) a Centrului Internațional „La Strada” a înregistrat 6.588 de apeluri, cele mai multe fiind în lunile ianuarie și februarie.

Anual, la 30 iulie, este marcată Ziua mondială împotriva traficului de persoane, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția 68/192 la 18 decembrie 2013.