mamaplus

Cazurile de Covid-19 au crescut cu 70% în doar o săptămână

-
//
31.07.2024

La nivel global, în ultima vreme, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de Covid-19. În România, 3.446 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și nouă decese cauzate de boală s-au înregistrat în ultima săptămână.

mamaplus

Numărul este în creștere cu 71% comparativ cu săptămâna precedentă, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică, citate de Agerpres. În fiecare lună iulie din ultimii patru ani, epidemiologii de la Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au observat o creștere bruscă a cazurilor de Covid-19 și a spitalizărilor, fenomen denumit „valul de vară”, transmite digi24.ro.

În această vară, Statele Unite se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor în state precum Arizona, California, Hawaii și Nevada. Testele pozitive au ajuns la 15,6% în săptămâna care s-a încheiat pe 6 iulie, o creștere de 1% față de săptămâna anterioară, conform datelor CDC. De asemenea, ratele virale în apele reziduale sunt în creștere. 

Aceeași tendință a fost observată și în Regatul Unit, unde testele pozitive au crescut de la 4% în martie la 14% în iunie, relatează BBC.  Creșterea recentă a fost atribuită subvariantelor FLiRT, cea mai recentă evoluție a tulpinii Omicron a Covid-19 care a apărut spre sfârșitul anului 2021.

 Această nouă serie de subvariante este consecința inevitabilă a faptului că virusul încearcă noi mutații ale proteinei sale spike - o structură care este esențială pentru capacitatea Covid-19 de a pătrunde în celulele umane, dar care poate, de asemenea, alerta sistemul imunitar uman cu privire la prezența virusului în organism. 

Ca urmare, Covid-19 a găsit modalități mai eficiente de a evita anticorpii neutralizanți din majoritatea sistemelor noastre imunitare, fiind în același timp capabil să se fixeze pe receptorul ACE2, o proteină din celulele umane din tractul respirator care îi permite să intre în organism, scrie BBC. 

Și țara noastră respectă acest trend, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat o creștere îngrijorătoare a numărului cazurilor de Covid-19. 

De notat este că numărul oficial de cazuri reprezintă doar vârful fenomenului, pentru că la spital ajung doar formele severe, și de aceea se presupune că numărul de persoane infectate este mai mare, dar continuă să evolueze cu cazuri clinice mai puțin severe decât în valurile anterioare ale pandemiei și atunci importanța care se acordă acestor infecții este mai mică, opinează specialiștii. 

Căldură, aer condiționat, vacanțe, aglomerație 

Factori de mediu și comportamentali, cum ar fi aerul condiționat și adunările mari, contribuie la valurile de vară, mai ales că boala nu a intrat încă într-un ciclu sezonier stabil. Numărul de cazuri crește în sezonul de vacanțe, pentru că oamenii încep să se deplaseze din ce în ce mai mult. 

Și prin deplasare crește numărul de contacte pe care îl stabilește fiecare persoană care se deplasează și crescând numărul de contacte, crește riscul de infecție. Oamenii merg în grupuri, cu autocare, cu trenul, în restaurante, în diverse locuri publice. Vin din toate zonele. 

După aceea, oamenii pleacă din locurile de vacanță și se răspândesc din nou în toate zonele. De la începutul pandemiei, în total, în România s-au înregistrat 3.539.775 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 68.982 de decese provocate de boală. Peste 14 milioane de teste RT-PCR și peste 14,8 milioane de teste rapide antigenice au fost prelucrate în țara noastră de la debutul pandemiei. 

Zeci de sportivi de la Jocurile Olimpice de la Paris au fost diagnosticaţi cu Covid 

Zeci de sportivi care participă la Jocurile Olimpice de la Paris şi stau în satul olimpic au fost diagnosticaţi cu Covid-19, transmit jurnaliștii care urmăresc competiţia la faţa locului. 

Înotătorul român Vlad Stancu este unul dintre cei care s-au îmbolnăvit şi nu s-a putut antrena timp de câteva zile, situaţie care i-a afectat prestaţia în calificările pentru finala cursei de 800 de metri liber. Sportivii care prezintă simptomologie specifică unei viroze respiratorii sunt duși la policlinica satului olimpic, unde sunt testați cu teste antigen rapide. În cazul apariției cazurilor pozitive la Covid-19, perioada de izolare se limitează la cinci zile. Recomandările sunt: purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor, medicația este simplă, pe simptomatologia specifică fiecărui sportiv. 

Activitatea sportivă poate continua dacă starea de sănătate permite, are sau nu are dureri musculare, febră, dureri în gât. În satul olimpic, la intrarea în cantină există foarte multe dozatore cu dezinfectanți pentru mâini. Nu se insistă pe măsuri foarte riguroase de protecție de Covid pentru că varianta virusului este destul de ușoară.