mamaplus

Ala Nemerenco: Fumatul, interzis în spațiile publice deschise. Restricțiile se aplică și pentru țigările electronice

-
//
26.07.2024

Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și pentru țigările electronice. Despre acest lucru informează Ala Nemerenco, notează ipn.md.

mamaplus

„Trebuie să înțelegem că țigareta electronică și utilizarea ei se răspândește mult mai repede decât tutunul. Este absolut fals că țigareta electronică sau tutunul încălzit este mai puțin nocivă decât țigara obișnuită. Am introdus în lege că niciun medic nu poate promova țigareta electronică. Este interzis și ar putea să-și piardă dreptul de activitate. Țigareta electronică e cu vapori și nicotina când este dusă de vapori, este umedă, este mai grea și neapărat va ajunge mult mai ușor în bronhii”, a spus ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit ministrului Sănătății, prin lege, va fi introdus un semn unic de interzicere a fumatului, iar din 2026 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome.

„Conform cercetărilor, la noi, în Republica Moldova, a crescut mult utilizarea țigaretelor electronice de către tineri, a crescut rata adolescenților care fumează aceste țigări. Noi am modificat legea și din anul 2026 în țară nu se vor mai comercializa țigaretele electronice cu arome, pentru că ele captează tinerii, sunt ademenitoare. Dar și fumatul pasiv provoacă o mortalitate foarte înaltă. Avem o datorie față de generațiile viitoare să inducem un comportament social corect.Vom avea semne peste tot. Dacă până acum semnul interzis era doar pe țigareta din care ieșea fum, acum ne propunem să avem toate tipurile de țigarete sub semnul interzis în spațiile publice” a mai spus Ala Nemerenco.