Agenția Servicii Publice anunță lansarea unui serviciu nou în cadrul centrelor multifuncționale – eliberarea semnăturii electronice calificate pe suport USB-token (dispozitiv ePass 2003), potrivit unui comunicat al instituției.
În regim de pilotare (15 iulie – 28 august 2024), serviciul va fi prestat doar persoanelor fizice în două centre multifuncționale din mun. Chișinău: CM nr.3 (str. Mihail Sadoveanu, nr.17) și CM nr.4 (bd. Decebal, nr.6). Ulterior, acesta urmează a fi extins în toate centrele multifuncționale din țară.
Având o semnătură electronică calificată, cetățenii pot semna documente electronice, care au aceeași valoare juridică cu semnătura olografă. Totodată, semnătura electronică calificată oferă posibilitatea de a accesa la distanță serviciile digitale din diverse sisteme informaționale.
Cum puteți obține semnătura electronică calificată la centrele multifuncționale?
Pentru a ridica semnătură electronică pe USB-token în cadrul centrelor multifuncționale ASP, cetățenii trebuie să urmeze următorii pași:
- Să acceseze portalul STISC: www.semnatura.md ;
- Să completeze online formularul electronic;
- Să achite serviciul prin MPay;
- Să se prezinte la CM cu buletinul de identitate și confirmarea plății;
- Cetățeanul se poate apropia după dispozitivul criptografic la unul din cele 2 centre menționate mai sus. Cererea este perfectată în max.15 min, după completarea acesteia online. În timp, cetățenii vor putea completa cererile de eliberare a semnăturii electronice în cadrul centrelor multifuncționale, în zona de autoservire.
Cât costă serviciul?
- Dispozitiv criptografic ePass 2003 – 135 MDL.
- Serviciul de certificare a cheilor publice pentru semnătura electronică calificata cu termen de valabilitate 1 an – 200 MDL.
- Servicii de certificare a cheilor publice pentru semnătura electronica calificata cu termen de valabilitate 2 ani – 350 MDL.
Agenția Servicii Publice încurajează cetățenii să-și perfecteze o semnătură electronică calificată pentru a beneficia de oportunitățile pe care aceasta le oferă.
Proiectul este realizat în colaborare cu Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).