mamaplus

Alertă meteo: Revine canicula. Dublu Cod Galben pe teritoriul Moldovei

-
//
26.07.2024

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un Cod Galben de caniculă pentru acest weekend, dar și Cod Galben de pericol de incendiu.

mamaplus

Astfel, în perioada 27-28 iulie, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C și mai mult, transmite Știri.md.

RISCURI:

- risc de afectare a stării de sănătate a populației (leșinuri, crize de hipertensiune, insolații, arsuri, deshidratări), îndeosebi a persoanelor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii);
- afectarea capacității de muncă;
- veștejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte și necoapte, întreruperea creșterii culturilor agricole.

SE RECOMANDĂ:

- evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 18:00;
- purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;
- consumul zilnic a circa 1,5 - 2 litri de lichide;
- evitarea excesului de cafea și a consumului de băuturi alcoolice;
- reducerea intensității și ritmului activităților fizice.

Totodată, în intervalul 27 iulie - 2 august, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

„Vă îndemnăm să respectați cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. În condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și, respectiv, izbucnirea unor situații excepționale”, transmite SHS.