mamaplus

Medic ORL Marina Trofimciuc, despre gâtul roșu: Dacă copilul n-are plângeri, NU e nevoie de tratament!

-
//
02.09.2022

"Gătul este roșu!" sună ca un diagnostic, însă, de fapt, nu e nici pe departe așa! - susține medicul ORL Trofimciuc Marina.

Ce culoare are gătul?

Mucoasa oro-faringiană, în mod normal, e roză, pală, fără depinderi patologice.

De ce totuși roșu?

E cunoscut faptul că mucoasa faringelui deseori reprezintă poarta de intrare a agentului patogen (virus/bacterie).
Trecând prin mucoasă, inamicul nimerește în vasele sangvine. Organismul sesizează invazia și trimite un flux de sânge mai mare în zona de trecere ilegitimă a hotarului :) Pentru a primi mai mult sânge și respectiv și mai mulți apărători (celule imunocompetente), vasele sangvine se dilată. Iată anume acest flux sanguin intens colorează mucoasa noastră în tot felul de roșu.

Și dacă e roșu avem nevoie de tratament?

Să începem de la faptul că "gâtul roșu" nu este diagnostic, ci doar un simptom, adică doar un semn. Dacă pacientul, fie el matur sau copil, nu are plângeri (de ex. durere, dificultate la înghițire, depunderi pe amigdale etc) NU e nevoie de tratament!

Ținem minte: Noi NU tratăm analizele, noi NU tratăm culorile, noi tratăm OMUL și plângerile lui

Copilul are febră și medicul a depistat gâtul roșu. Antibiotic?

Majoritatea afecțiunilor faringelui, inclusiv și cele virale, vor face gâtul roșu, însă antibiotic indicăm doar în angina provocată de Streptococ beta-hemolitic grup A!

Febră + gât roșu = infecție respiratorie virală acută, acel tainic "IRVA" scris atât de des de medici în diagnoze!

Nu administrăm antibiotic:

  • în infecții virale!
  • pentru a preveni complicațiile!
  • pentru a scădea febra!

Ce administrăm în caz de durere de gât?

Durere = inflamațe, de aceea pe rol de antidolor alegem un antiinflamator, în cazul copiilor optăm pentru Paracetamol sau Ibuprofen, chiar și în lipsa febrei

Spray-urile pentru gât sunt destinate copiilor mai mari de 2-3 ani, căci efectul de spray poate provoca spasmul laringelui (sufocare).

Atenție la sprayurile care conțin lidocaina! În cazul în care amorțește limba și țesuturile moi ale gâtului, copilul își reglează greu procesul de deglutiție și respirație!