mamaplus

Rămâne acasă! Unde își va continua studiile absolventul de nota „10”, Constantin Babuc

-
//
25.07.2024

A ales să rămână acasă. Deși rezultatele obținute la liceu îi deschid calea către cele mai prestigioase universități din lume, absolventul de nota „10”, Constantin Babuc a ales să-și continue studiile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie. Deoarece este premiant la olimpiade internaționale de biologie și matematică, tânărul va fi admis în afara concursului.

mamaplus

Constantin Babuc, este unul din absolvenții de liceu care a luat patru note de „10” la examenul național de bacalaureat și a obținut rezultate remarcabile la olimpiade internaționale. Pasiunea sa pentru biologie l-a determinat să-și continue studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Tânărul, însoțit de mama sa, a vizitat astăzi, universitatea pentru a se întâlni cu rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, în contextul depunerii dosarului la concursul de admitere la studii. Deoarece este premiant la olimpiade internaționale de biologie și matematică, Constantin va fi admis în afara concursului. 

 „Vom fi mândri să avem un asemenea student de excepție. Mai mult, va fi un prestigiu pentru universitatea noastră, dar și pentru țară, deoarece avem nevoie de tineri talentați și dedicați care să contribuie la dezvoltarea sistemului de sănătate aici, acasă. De aceea, vă așteptăm cu drag în rândurile studenților noștri!”, a declarat Emil Ceban.

Constantin va fi primul pe lista candidaților care au promovat concursul de admitere și începând cu data de 3 august urmează să prezinte actele în original.

Menționăm că acei candidați care au obținut locurile I-III la olimpiade internaționale sau republicane la disciplinele biologie sau chimie sunt admiși fără concurs la oricare program de studii al USMF „Nicolae Testemițanu”, în limita Planului de admitere. Tinerii cu premii la fizică vor fi admiși în afara concursului la programele de studii Optometrie sau Tehnologii în radiologie și imagistică. 

Constantin Babuc a fost membru al Lotului olimpic al Republicii Moldova la Olimpiada Internațională de Biologie din orașul Astana (Republica Kazakhstan), în perioada 7-14 iulie 2024, unde a obținut medalie de argint, aceasta fiind prima performanță de acest gen pentru țara noastră, în ultimii 20 de ani. De asemenea, tânărul a revenit cu medalie de argint de la Olimpiada Balcanică la Fizică din Cipru, în octombrie 2022, mențiune de onoare de la Olimpiada Internațională de Matematică din Chiba, Japonia, în iulie 2023, precum și cu medalii de la alte concursuri internaționale de prestigiu.

Constantin este unul din cei  patru absolvenți de liceu din țară, care în acest an au scăpat de trei examene de BAC. El a declarat pentru TV8 că scopul său nu au fost notele de zece, ci acumularea mai multor cunoștințe pentru olimpiade.