mamaplus

Două cauze penale, pornite în cazul copiilor prăbuşiţi în cariera de la Micăuţi: Autorităţile din Străşeni vor pune panouri informative în preajmă

-
//
14.06.2023

Urmare a sesizării din oficiu a Avocatului Poporului pentru drepturile copilului referitor la cazul celor doi copii căzuți într-o prăpastie cu adâncimea de circa 100 metri, aflată pe teritoriul Carierei de piatră din localitatea Micăuți, r. Strășeni, au fost sesizate mai multe instituții publice în vederea întreprinderii acțiunilor necesare pentru protecția și respectarea normelor de siguranță a copiilor.

 

mamaplus

În rezultatul intervenției Ombudsmanului Copilului, autoritățile responsabile au efectuat mai multe acțiuni, printre care informarea copiilor din cadrul IP Gimnaziul „Valentin Slobozenco” din s. Micăuți, referitor la pericolele existente pe teritoriul carierei de piatră din localitate. Totodată, autoritatea publică locală s-a obligat să amenajeze panouri informative și de avertizare în apropierea carierei, scrie Unimedia.

„Conform ordinului nr. 09 din 24.02.2023 al Direcției Generale Asistență Socială din Strășeni sunt prevăzute un șir de acțiuni pentru protecția și prevenirea incidentelor cu implicarea copiilor. Printre acțiunile întreprinse se numără: includerea familiilor copiilor accidentați în Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii; organizarea ședințelor de informare pentru elevi și părinți în scopul prevenirii situațiilor similare; monitorizarea situației copiilor de către medicul de sector și referirea copiilor către Centrul de Tineret în vederea realizării consilierii psihologice; efectuarea raziilor în teritoriu de către poliție pentru avertizarea părinților în caz de nesupraveghere a copiilor”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Potrivit informației Procuraturii Generale și Inspectoratului de Poliție Strășeni, pe marginea incidentului produs sunt în examinare două cauze penale.

Pe 12 februarie curent, doi copii, de 10 și 11 ani din Micăuți au fost salvați de polițiștii din Strășeni în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, după ce au căzut într-o prăpastie de pe teritoriul carierei de piatră din localitate. Ținând cont că, în acele împrejurimi nu are acces transportul, polițiștii au scos copiii pe brațe, ulterior cu automobilul de serviciu i-au transportat la cel mai apropiat punct medical pentru acordarea primului ajutor, de unde au fost preluați de ambulanță.