Astăzi, 3 septembrie, a fost lansat Sistemul Informațional în domeniul Protecției Copilului (SIPC), în cadrul conferinței de închidere a proiectului USAID „Date pentru Impact”, potrivit unui comunicat oficial.
În sprijinul parcursului european al Republicii Moldova și al consolidării democrației sale participative, proiectul „Date pentru Impact” (D4I), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a prezentat rezultatele activității sale de patru ani. Acestea au confirmat angajamentul de a valorifica puterea datelor pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale copiilor în dificultate și ale altor grupuri vulnerabile ale populației. Proiectul D4I a sprijinit instituțiile guvernamentale ale Republicii Moldova să ia decizii bazate pe date pentru o mai bună abordare a priorităților naționale în domeniul protecției copilului și asistenței sociale. Cu un buget de 6,3 milioane de dolari, proiectul D4I a activat din luna februarie 2020 până în luna septembrie 2024. Activitățile sale, care au inclus și o componentă specială dedicată refugiaților ucraineni, au fost implementate de Palladium, membru al unui consorțiu internațional condus de Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill.
Vasile Cușcă, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a declarat: „Colaborarea cu partenerii noștri internaționali prin proiectul „Date pentru Impact” a fost esențială în eforturile noastre de a transforma sistemul de protecție socială și de a ne asigura că politicile noastre sunt bazate pe dovezi solide și orientate către nevoile reale ale cetățenilor. Datorită acestui parteneriat, am reușit să întărim capacitatea instituțiilor noastre de a răspunde mai eficient nevoilor copiilor vulnerabili și ale altor grupuri aflate în dificultate. Rezultatele pe care le-am obținut până acum sunt dovada clară că utilizarea corectă a datelor poate conduce la schimbări pozitive majore. În contextul crizei refugiaților, sprijinul oferit de D4I ne-a permis să gestionăm mai bine situația și să asigurăm protecția și bunăstarea celor mai vulnerabili dintre noi. Suntem hotărâți să continuăm aceste eforturi și să ne asigurăm că toate inițiativele și reformele viitoare vor fi la fel de eficiente și sustenabile”.
Ali Ezzatyar, director adjunct, USAID Moldova, a subliniat importanța sprijinului oferit prin proiectul D4I: „USAID este profund angajată în susținerea democrațiilor emergente și în îmbunătățirea calității vieții celor mai vulnerabili membri ai societății. Proiectul Date pentru Impact reprezintă o componentă esențială a angajamentului nostru față de Republica Moldova. Prin utilizarea datelor pentru a sprijini politici publice eficiente, acest proiect a condus la schimbări sistemice durabile în domeniul protecției sociale și a drepturilor copilului. Suntem mândri de parteneriatul nostru cu autoritățile din Republica Moldova și de impactul concret pe care îl vedem deja asupra vieților copiilor și familiilor din această țară”.
Camelia Gheorghe, directoarea proiectului D4I, a declarat: „Suntem extrem de mândri de progresele pe care le-am realizat în sprijinirea Republicii Moldova în dezvoltarea capacităților sale de a utiliza datele pentru a îmbunătăți viața copiilor și a altor grupuri vulnerabile. Prin colaborarea strânsă cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, agențiile și structurile de asistență socială și mediul academic, am reușit să implementăm soluții durabile care nu doar răspund nevoilor actuale, ci și creează un fundament solid pentru viitor. În special, într-o perioadă marcată de provocări, cum este criza refugiaților, datele ne-au permis să intervenim rapid și eficient. Continuăm să ne angajăm în asigurarea sustenabilității acestor realizări și în extinderea impactului nostru în toate regiunile Moldovei”.
Domenii de sprijin și rezultate cheie
Proiectul D4I în Republica Moldova este implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială (ATAS), 35 Structuri Teritoriale de Asistență Socială (STAS), 5 universități și 3 colegii tehnice, care sunt, de asemenea, beneficiari ai acestuia. Obiectivul general al proiectului este de a consolida capacitatea internă la nivel național și subnațional pentru a colecta, analiza și utiliza mai bine datele pentru a genera un impact pozitiv asupra copiilor aflați în dificultate și altor grupuri vulnerabile.
Până în prezent, proiectul D4I a înregistrat următoarele realizări notabile:
- Implementarea Sistemului Informațional în domeniul Protecției Copilului (SIPC) care furnizează date longitudinale esențiale pentru planificarea și adoptarea politicilor publice în domeniul protecției copilului.
- Introducerea managementului performanței în sistemul de asistență socială.
- Împuternicirea a 1 971 de persoane, inclusiv decidenți din cadrul MMPS, ATAS și STAS, în utilizarea datelor pentru luarea unor decizii informate, contribuind la 26 de schimbări de politici la nivel guvernamental.
- Îmbunătățirea accesului la servicii pentru copiii vulnerabili, prin crearea a 18 servicii sociale noi și extinderea capacității a 124 de servicii existente pentru 4 080 de copii din 25 de raioane.
Impactul asupra refugiaților ucraineni
În contextul crizei refugiaților ucraineni, D4I a sprijinit Republica Moldova în gestionarea acestei provocări umanitare prin:
- Înființarea a două Camere de Examinare a Datelor la MMPS și în raionul Ștefan Vodă pentru a monitoriza în timp real profilul și nevoile refugiaților, precum și pregătirea pentru scenarii viitoare.
- Derularea campaniei „Ajută-mă să te ajut” la inițiativa Primăriei Municipiului Chișinău și în parteneriat cu UNHCR, care a informat peste 315 000 de persoane, dublând numărul de pachete de ajutor umanitar distribuite și triplând accesul refugiaților la servicii medicale.