mamaplus

OMS: Un sfert dintre adolescenții activi sexual nu folosesc prezervativ

-
//
03.09.2024

O scădere alarmantă a utilizării prezervativelor pune în pericol sănătatea tinerilor, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Un sondaj al OMS, efectuat pe aproape 250.000 de adolescenți de 15 ani din 42 de țări și regiuni din Europa și Canada, a constatat că, între 2014 și 2022, utilizarea prezervativelor în rândul adolescenților activi sexual a scăzut semnificativ.

mamaplus

Astfel, a crescut rata de creștere a expunerii la infecții cu transmitere sexuală, sarcini neplanificate și avorturi nesigure, transmite diez.md.

Aproape o treime dintre adolescenții de 15 ani au raportat că nu au folosit prezervativ sau nu au luat pilula contraceptivă. Ratele de activitate sexuală au rămas relativ stabile, cu 20% dintre băieți și 15% dintre fete care precizează că au avut relații sexuale în anul 2022. Totuși, proporția celor care au folosit un prezervativ la ultima lor relație sexuală a scăzut de la 70% la 61% în rândul băieților și de la 63 % la 57 % în rândul fetelor.

Potrivit studiului, în Republica Moldova, 6% dintre fetele de 15 ani și 18% dintre băieții de 15 ani au întreținut cel puțin un raport sexual în 2022. Totodată, 25% dintre fete și 28% dintre băieți au precizat că nu au folosit prezervativ sau pilulă contraceptivă.

Referitor la ultimul act sexual întreținut, 16% dintre băieți și 17% dintre fete nu au folosit prezervativ. 53% dintre băieți au declarat că partenera lor nu a folosit pilulă contraceptivă după ultimul sex, iar 73% dintre fete – că ele nu au luat.

Acest raport îndeamnă guvernele europene să asigure accesul la educație sexuală de înaltă calitate și să faciliteze accesul tinerilor la servicii de contracepție.

„Educația sexuală completă și adaptată vârstei rămâne neglijată în multe țări și, acolo unde este disponibilă, a fost tot mai mult atacată în ultimii ani, declarându-se fals că aceasta încurajează comportamentul sexual. De fapt, educația sexuală adecvată duce la un comportament responsabil și la alegeri conștiente”, menționează Dr. Hans Henri P Kluge, director regional pentru Europa al OMS.