Tegan, o elevă de 10 ani din Țara Galilor, a făcut o descoperire care entuziasmează comunitatea științifică. Fetița a ieșit cu mama sa la o plimbare pe plajă, fără să anticipeze că merge prin locurile străbătute de reprezentanții unei specii de uriași care au trăit acum 200 de milioane de ani, relatează BBC.
Școlărița a zărit cinci urme mari de pași, aproape de casa mamei sale, situată pe coasta de sud a Țării Galilor.
Aceste urme, între care există o distanță de circa 75 de centimetri, ar fi fost făcute de un erbivor de talie mare din perioada triasică târzie.
Tegan și mama ei, Claire, au fost informate de curatorul paleontolog al Muzeului Național din Țara Galilor că este destul de cert faptul că e vorba de amprentele autentice ale unei specii de dinozaur.
„Am găsit niște găuri mari care arătau ca niște urme de dinozaur, așa că mama a făcut niște poze, a trimis un e-mail muzeului și a aflat că erau de la un dinozaur cu gât lung”, a povestit Tegan.
„Avem cinci amprente și vorbim despre o distanță de jumătate de metru până la 75 de centimetri între fiecare. Dacă ar fi fost găuri la întâmplare, am fi fost precauți. Însă avem (o urmă de) picior stâng, unul drept și apoi unul stâng și altul drept și există o distanță constantă între ele. Aceste amprente sunt atât de mari, încât ar trebui să fie un tip de dinozaur sauropodomorf”, a declarat Cindy Howells, expertă în dinozauri, pentru emisiunea The Dinohunters de la BBC. „Este o descoperire destul de importantă și este uimitor entuziasmul care te cuprinde atunci când cineva te contactează în legătură cu urme autentice de dinozaur”, a spus ea.
Cea mai recentă descoperire preistorică de pe această porțiune de coastă de la Lavernock Point, între Cardiff și Barry, este o amprentă a dinozaurilor din familia sauropodelor, inclusiv brahiosaurus și diplodocus, distinctivi prin gâtul foarte lung, coada lungă, corpul mare și capul mic.
Cindy Howells crede că amprenta provine de la un dinozaur camelotia (din Camelot, n.r.), care a trăit în unele părți ale Europei. Se știu puține despre acești dinozauri, comparativ cu ceea ce cunosc experții despre stegosaurus, triceratops și T-rex.
Se estimează dinozaurii camelotia că mergeau pe picioarele din față și pe membrele din spate, erau ierbivori și proveneau din perioada triasică târzie.
„Deși în acest caz nu s-au găsit fosile, au fost găsite oase de dinozauri asemănători pe cealaltă parte a Canalului Bristol. Un dinozaur camelotia ar fi avut o înălțime de aproximativ 3 metri, o lungime de 4-5 metri și se deplasa pe două picioare, dar putea merge pe toate patru atunci când păștea după hrană”, a explicat experta.