mamaplus

Un val de praf din Asia Centrală va traversa R. Moldova

-
//
04.09.2024

Un val de praf din Asia Centrală va traversa Ucraina, R. Moldova și România în următoarele două zile. Valul de praf va fi transportat, miercuri și joi, din deșertul Karakum - Turkmenistan, peste Marea Caspică.

mamaplus

Potrivit prognozelor meteorologilor din România, există posibilitatea ca, în urma averselor din regiunile estice și nord-estice ale țării, să apară depuneri de praf, transmite libertatea.ro.

„În perioada 3 septembrie, ora 19:00 – 5 septembrie, ora 23:00, circulația aerului, predominant nord-estică, va favoriza avansul dinspre partea central-sud-vestică a Asiei (zona deșertului Karakum) a unei mase de aer încărcate cu particule de praf către estul Europei și deasupra României. Din prima parte a nopții de joi spre vineri (5/6 septembrie), masa de aer încărcată cu particule de praf se va îndepărta de țară”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie din România.

Potrivit Agenției de Mediu din R. Moldova, în urma acestui fenomen, concentrațiile de particule în suspensie PM10 au înregistrat o creștere nesemnificativă, depășind valorile-limită admise la mai multe stații de monitorizare a calității aerului. Potrivit autorităților, acestea nu prezintă pericol pentru sănătatea populației.

La stația automată din municipiul Chișinău, concentrațiile de PM10 au depășit de 1,4 ori valoarea de referință, iar la stația automată din localitatea Mateuți, raionul Rezina, de 1,7 ori.

„Pe lângă transportul de particule de praf, cauzat de vânturile puternice, este posibil ca și condițiile meteorologice locale, și activitățile umane să contribuie la creșterea concentrației de poluanți în aer. În orele următoare și în cursul zilei de 4 septembrie, advecția aerului rece va contribui la dispersarea particulelor de praf și la diluarea poluanților atmosferici ce se vor reduce semnificativ, iar calitatea aerului se va îmbunătăți”, menționează responsabilii de la Agenția de Mediu.