mamaplus

Proiect privind igiena menstruală, implementat în școli: Ce spun elevele

-
//
06.09.2024

Una din 50 de eleve care studiază la Liceul „Mitropolit Nestor Vornicescu” din satul Lozova era nevoită se lipsească odată pe lună de la ore, deoarece nu avea la îndemână cele necesare pentru igiena personală. Totuși, de un an încoace, fetele nu mai au probleme, căci în școală există acum o boxă dotată cu strictul necesar.

mamaplus

Andreea, o elevă în clasa a IX-a, mărturisește că atunci când în toaleta instituției nu erau amenajate spații speciale pentru igiena personală a fetelor, a avut parte de o situație neplăcută. Aceasta spune că locuiește la aproximativ 10 kilometri de liceu și a fost nevoită să aștepte până la ora 14:30 pentru a pleca acasă, transmite jurnaltv.md. 

Potrivit directorului adjunct al Liceului „Mitropolit Nestor Vornicescu” din satul Lozova, raionul Strășeni, Valentina Lozovanu, elevele deseori absentau din această cauză, chiar și elevele bune. Acestea erau nevoite să plece, după necesitate. 

„Copiii erau puși în situația de a pierde tema și trebuiau să o recupereze independent. Am primit o parte de acolo, o parte mai procură și direcția școlii pentru necesități”, a spus Valentina Lozovanu. 

Nina Nicolaescu, psihologul liceului, spune că și acum, în secolul XXI, multe fete nu sunt informate despre schimbările care se produc în organismul feminin, pentru că mamele sunt plecate peste hotare, iar acasă rămân doar cu tatăl lor.

„Până la implementarea acestui proiect, când încă activam în instituție au venit fetițe care să ceară, care să explice ce situație s-a întâmplat. În unele situații le-am asigurat și cu bani, pentru a merge la magazin de a procura. Cu părere de rău, avem foarte multe fetițe care sunt acasă fără mame, iar unele au rămas cu tata. Nu știu de ce a mai rămas această rușine că nu se vorbește”, a declarat Nina Nicolaescu, psiholog. 

La Liceul „Mitropolit Nestor Vornicescu” din satul Lozova învață aproape 600 de elevi.