mamaplus

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci înghețată în fiecare zi

-
//
01.08.2024

Consumul de înghețată în fiecare zi poate avea o serie de efecte asupra organismului.

mamaplus

Potrivit unui sondaj realizat de OnePoll, 68% dintre respondenți au declarat că au înghețată în congelator tot timpul, transmite stirileprotv.ro.

Majoritatea oamenilor vor admite că înghețata nu este tocmai sănătoasă, dar nu este atât de clar cum anume afectează organismul consumul zilnic de înghețată.

Dieteticianul Kiran Campbell crede cu tărie că toate alimentele pot face parte din dieta noastră zilnică. Nu trebuie să renunțați la înghețată pentru a duce o viață sănătoasă. Cheia, spune ea, este moderația. Când vine vorba de impactul pe care îl are consumul zilnic de înghețată asupra organismului, Campbell spune că depinde de mărimea porției.

Campbell spune că și dieta, în general, contează. Cineva care are o dietă săracă în nutrienți și își încheie ziua cu înghețată va resimți diferit efectele asupra sănătății față de cineva care mănâncă alimente bogate în nutrienți și își încheie ziua cu înghețată.

Ținând cont de acești doi factori, medicul spune că o alimentație bogată în nutrienți și o porție mică de înghețată (aproximativ o jumătate de cană) în fiecare seară nu dăunează.

Atunci când mâncați o porție mai mare de înghețată și consumați alimente sărace în nutrienți este mai probabil să existe consecințe negative asupra sănătății.

„Principalul motiv pentru limitarea alimentelor precum înghețata este din cauza grăsimilor saturate și a zaharurilor adăugate”, explică Campbell, conform parade.com. 

Atunci când sunt consumate în exces, grăsimile saturate și zahărul au un impact negativ asupra sănătății inimii prin creșterea cantității de colesterol LDL din organism. Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și atacuri de cord.

Campbell spune că consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate are, de asemenea, un impact negativ asupra creierului - atât în ceea ce privește sănătatea cognitivă, cât și sănătatea mintală. În timp ce consumul de înghețată poate oferi confort pe moment, Campbell subliniază studiile științifice care arată că alimentele zaharoase ultraprocesate precum înghețata sunt legate de niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.

„Alte cercetări privind dietele bogate în zaharoză, care este principalul îndulcitor din înghețată, arată că consumul de cantități mari de zaharoză afectează capacitatea de adaptare la situațiile în schimbare și poate afecta, de asemenea, memoria pe termen scurt și lung”, adaugă ea.

Un motiv pentru care Campbell spune că consumul excesiv de înghețată poate avea un impact negativ asupra creierului este legătura dintre intestin și creier.

„Studiile sugerează că dietele bogate în zaharuri simple, cum ar fi înghețata, pot crește permeabilitatea intestinului subțire la oamenii sănătoși. Această creștere a permeabilității înseamnă practic că toxinele pot ajunge în fluxul sanguin și pot provoca inflamații sau alte probleme de sănătate”, spune ea.

Campbell adaugă că unele mărci de înghețată folosesc emulgatori în produsele lor care pot să nu fie prietenoși cu intestinul.

„De exemplu, emulgatorii precum carboximetilceluloza și polisorbat 80 pot reduce diversitatea bacteriilor din intestin sau pot duce la inflamații de grad scăzut sau colită la unele persoane”, spune Campbell.

„Chiar și anumite tipuri de caragenan, care este în general considerat sigur de către Food and Drug Administration, poate fi asociat cu boala intestinului iritabil și cu inflamații în cadrul sistemului gastrointestinal”, adaugă ea.

Din nou, trebuie repetat faptul că ceea ce contează cel mai mult este dieta generală și cantitatea de înghețată pe care o consumați. Dieticianul reiterează faptul că aceste efecte negative asupra sănătății sunt asociate cu o dietă bogată în grăsimi saturate și zaharuri adăugate.