mamaplus

Controversatul Program Prima Casă Plus, adoptat. Ce spune un expert

-
//
01.08.2024

Controversatul Program Prima Casă Plus, inițiat de Guvernul Recean și care potrivit specialiștilor pe lângă beneficiile ce le poate oferi, conține riscuri majore de supraîndatorare a populației și scumpirea locuințelor, a fost adoptat de Parlament.

mamaplus

În comunicatul Parlamentului nu mai este menționat că ar fi vorba de Programul „Prima Casă Plus”, ci de faptul că „Programul «Prima casă» a fost extins pentru a oferi acces mai multor cetățeni ai Republicii Moldova la finanțare pentru cumpărarea de locuințe”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a menționat că sunt eliminate o serie de bariere în accesarea finanțării în condiții mai avantajoase. 

„Majorăm de la 1 milion la 2,5 milioane lei prețul maxim de procurare a imobilului, la fel majorăm termenul de rambursare maxim de la 25 la 30 de ani și la fel propunem măsuri de încurajare pentru ca cetățenii să achiziționeze imobile în afara capitalei. Deci, la lectura a doua a fost examinat un amendament, am clarificat că acest imobil trebuie folosit strict în uz propriu. Este important să oferim mai multe posibilități pentru ca oamenii să achiziționeze aceste imobile, dar este la fel de important ca aceștia să îl folosească pentru al locui și nu în alte scopuri”, a declarat Radu Marian.

Potrivit noilor modificări legislative, persoanele care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la program pentru a-și extinde spațiul locativ.

Totodată, au fost simplificate și o serie de proceduri de accesare a programului. Cei care sunt deja beneficiari ai programului vor putea să-și schimbe banca de unde au luat creditul și să negocieze condiții mai avantajoase. Nu va mai fi necesară prezentarea certificatelor eliberate de Agenția Servicii Publice cu privire la locuințele deținute în proprietate.

De asemenea cota de garantare de către stat a creditelor a fost majorată de la 50% la 65% sau 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău. 

Gaz pe focul prețurilor de pe piața imobiliară

Stas Madan, Director de program, Expert-Grup, susține într-o analiză că pe lângă aspecte benefice ale modificărilor – precum extinderea perioadei maxime a creditului de la 25 la 30 de ani – acesta conține numeroase riscuri pentru potențialii beneficiari ai programului, dar și pentru stat. 

Potrivit lui Stas Madan, Guvernul nu a argumentat cum a ajuns la plafonul de 2,5 milioane, limitându-se a spune „așa încât tinerii care își doresc un loc de trai să aibă posibilități mai mari, care corespund nevoilor lor”.

El atrage atenția că plafonul a fost majorat cu 150%, în timp ce prețul mediu al apartamentelor în Chișinău în primul trimestru din 2024 era cu 56,3% mai mare față de anul 2019.

„Chiar dacă mai adăugăm 10 puncte procentuale din contul creșterilor din anii 2018 și 2019 și alte 10 puncte procentuale care să acopere creșterea din al doilea trimestru al anului curent, creșterea totală a prețurilor de la lansarea programului în 2018 este de maxim 80-85%.

Or, creșterea cu 150% a valorii maxime a locuinței într-un contest, în care prețurile sunt deja inflamate, poate turna și mai mult gaz pe foc și pot provoca o creștere și mai mare a prețurilor pe piața imobiliară”, atenționează Stas Madan.

Mai mult! În opinia economistului „creșterea raportului dintre rata lunară la credit (toate plățile aferente creditului) și veniturile nete de la 50 la 70% crește semnificativ riscul de supraîndatorare a populației și implicit de pierdere a locuințelor achiziționate în cadrul programului”.