mamaplus

Dermatolog, despre medicii moldoveni ce vând suc Noni: Le-aș lua diploma

-
//
01.08.2024

Victoria Gorbenco, dermatolog din Republica Moldova care profesează în Japonia și online, se amuză pe moldovenii, și nu doar, creduli în sucul Noni.

mamaplus

Femeia a realizat un video prin care a atenționat că nu există un produs miraculos care să trateze orice tip de boli. Videoul este și o încurajarea pentru expunerea publică a Marinei Trofimciuc, medic ORL din Republica Moldova, stabilită în Canada de o perioadă, transmite Cancan.md.

„Preparat MIRACULOS.. NU EXISTĂ. Și dacă cineva vă mai spune că sucul de orice fruct ceva tratează – vă sculați și plecați, fiindcă acel om are un nivel de educație foarte jos”, a declarat dermatologul Victoria Gorbenco.

În videoclip, ea a mai atenționat că a surprins și foști colegi de-ai săi cu care a învățat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Ea admite că, cel mai probabil, o fac de dragul banilor și nu au scuză pentru asta.

În această ordine de idei, a făcut apel către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, pentru a lua atitudine la situația creată în jurul „businessurilor” cu suplimente alimentare pe sănătatea moldovenilor.

De menționat că asemenea sucuri Noni ajung să coste și 1.000 de lei moldovenești per sticlă de 500 de mililitri, unele mai puțin, altele mai mult. În descrierea lor, companiile scriu că ar avea beneficii curabile și că ar fi indicate și bebelușilor.

Din surse publice deschise, aflăm că așa suc este extras din morinda citrifolia, cunoscută sub numele de citrifolia mare, dud indian, nunaakai (Tamil Nadu, India), găluște de câine (Barbados), mengkudu (Malaezia), dud de plajă, fructe de brânză sau noni (din Hawaii). Este un arbore din familia cafelei, Rubiaceae, nativ din Asia de Sud până în Australia.

Noni a fost evaluată fără succes în studii clinice preliminare pentru posibila utilizare în tratarea cancerului, deși US National Cancer Institute a întreprins în continuare studii preliminare pentru potențialele efecte preventive împotriva cancerului la sân. Din anul 2007, nu au existat alte studii clinice înregistrate cu privire la beneficiile potențiale asupra sănătății sau efecte anti-boală, noni rămâne nedefinit științific pentru orice efect asupra sănătății umane. Aplicațiile în medicina populară nu au fost verificate de știința modernă sau confirmate științific pentru a îmbunătăți sănătatea sau prevenirea bolilor. 

De ceva timp, sunt mai multe scandaluri împotriva suplimentelor alimentare recomandate de non-specialiști, cu asigurarea că acestea tratează chiar și cancerul. Cel mai cunoscut este programul de detox cu aloe vera.