mamaplus

De ce ar trebui să consumi mai puține dulciuri dacă vrei să rămâi însărcinată?

-
//
04.08.2022

Drumul către a deveni părinți este o provocare uriașă și, de foarte multe ori, implică foarte multă perseverență și răbdare. După ce au luat decizia de a-și întemeia o familie și de a avea un copil, multe femei își doresc să rămână însărcinate cât mai repede, doar că șansele ca o sarcină să se instaleze în următorul ciclu menstrual sunt între 15 și 20%, potrivit specialiștilor în domeniu.

În fiecare lună, apar modificări hormonale care au impact asupra organismului și, desigur, asupra capacității de a procrea, atât la femei, cât și la bărbați. Din fericire, există o serie de modalități care pot crește șansele instalării unei sarcini și contribuie la optimizarea fertilității în rândul cuplurilor.

Mănâncă alimente bogate în antioxidanți

Antioxidanții precum acidul folic și zincul sunt foarte importanți în îmbunătățirea fertilității, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Aceștia au puterea de a dezactiva radicalii liberi din corpul nostru, care pot deteriora spermatozoizii și ovulele. Potrivit unor studii, s-a constatat faptul că 75 de grame de nuci, consumate zilnic, au avut un impact pozitiv asupra calității spermei. De asemenea, o altă cercetare a arătat că acidul folic este esențial pentru instalarea unei sarcini.

Așadar, include în dieta ta spanac, salată verde, sparanghel, avocado, cereale integrale, portocale, fasole, linte, năut și ficat. În plus, pe lângă vitaminele și mineralele pe care le preiei din alimentație, poți apela și la suplimente naturale, precum branca ursului. Rădăcina și semințele acestei plante revigorează și reîntineresc organismul, măresc capacitatea de efort și tonusul psihic și susțin funcționarea normală a glandelor sexuale. În plus, crește concentrația spermatozoizilor și stimulează secreția endocrină.

Consumă mai puțini carbohidrați rafinați

Nu trebuie să-i elimini din alimentația ta, dar este esențial să diminuezi cantitatea carbohidraților rafinați, aceștia putând fi extrem de problematici. Așadar, redu alimentele și băuturile dulci, cerealele procesate, pastele albe, pâinea și orezul. Aceștia sunt absorbiți foarte repede de organism și cresc nivelul zahărului în sânge și al insulinei. Insulina este similară din punct de vedere chimic cu hormonii ovarieni, care ajută oul fecundat să se maturizeze. Creșterea constantă a insulinei poate determina organismul să producă mai puțini hormoni de reproducere, deoarece crede că nu mai are nevoie de ei.

Creează un program de exerciții

Exercițiile fizice au o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru creșterea fertilității. Activitățile fizice moderate au efecte pozitive asupra capacității de procreere atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Trebuie doar să ai un program moderat, fără să ajungi la extenuare. Exercițiile fizice de mare intensitate pot schimba echilibrul energetic din organism și pot avea efecte și asupra sistemului reproducător. Dacă totuși îți dorești să mărești durata și intensitatea, varianta cea mai bună este să faci totul treptat și cu un instructor care poate să-ți ofere informațiile corecte.

Verifică nivelul de fier

Un alt pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să devii părinte cât mai repede este să-ți verifici valorile de fier din organism. Potrivit unui studiu pe termen lung, la care au participat peste 18.000 de femei, suplimentarea cu fier poate să scadă riscul de infertilitate ovulatorie. Mai mult, pentru a crește absorbția acestui mineral, încearcă să îl administrezi cu băuturi bogate în vitamina C.

De asemenea, limitează consumul de alcool, tutun și cafea. Studiile arată o scădere a fertilității în rândul femeilor care consumă mai mult de o băutură alcoolică pe zi, dar și peste patru cești de cafea. Mai mult, femeile care fumează au risc crescut de a dezvolta o sarcină extrauterină, iar în cazul bărbaților, țigările afectează motilitatea și morfologia spermatozoizilor.