mamaplus

Studiu: Unele tipuri de biscuiți și napolitane, care se vând în R. Moldova, sunt pericole

-
//
09.12.2022

Veste proastă pentru iubitorii de dulciuri. Unele tipuri de biscuiți și napolitane, care se vând în magazinele din țară, depășesc considerabil norma admisibilă de grăsimi trans. Datele au fost prezentate de Agenția pentru Siguranța Alimentelor, într-un studiu, realizat în comun cu reprezentanții Comisiei Europene, informează TV8

Și mai trist este că acestea nu pot fi retrase de pe piață, iar producătorii nu pot fi sancționați, deoarece în țara noastră nu există o lege, care să prevadă o normă. Totodată, potrivit experților, consumul în exces al produselor care conțin aceste grăsimi sporește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, deoarece măresc densitatea sângelui. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a selectat pentru probe 20 de tipuri de dulciuri, atât de import cât și locale. Rezultatele au arătat că 15 la sută dintre acestea sau mai exact trei tipuri conțin o cantitate exagerat de mare de acizi grași, supranumiți „trans”. Potrivit experților, în Uniunea Europeană, norma admisibilă este de 2 grame la 100 de grame de grăsimi naturale sau vegetale inofensive.

„Principalele produse, care prezintă risc, sunt cele în care se utilizează grăsimi parțial hidrogenate sau hidrogenate. Aici, vorbim despre biscuți, napolitane, cipsuri și altele. Noi am prelevat napolitane și biscuți la prima etapă și, respectiv, au fost depistate depășiri. Am depistat că sunt prezente și 7 grame sau 5 grame”, a declarat directorul ANSA, Radu Musteață.

Întrebați de ce nu au intervenit până acum, ca aceste produse să nu ajungă pe mesele oamenilor, dat fiind că sunt periculoase pentru sănătate, responsabilii de la ANSA spun că, în Moldova, nu există o legislație care să prevadă norma admisibilă de grăsimi trans în produse. 

Din acest motiv, deocamdată, nu se poate face nimic. Totuși, există un proiect de lege care urmează să fie votat în lectură finală, în Parlament. În document, va fi indicată o normă la fel ca și cea stabilită în Uniunea Europeană, adică 2 grame de acizi grași trans la 100 de grame de grăsimi. Până atunci, dulciurile rămân pe rafturile magazinelor.