mamaplus

Cinci beneficii pentru sănătate ale măslinelor Kalamata

-
//
29.06.2022

Măslinele Kalamata (Olea europaea) se cultivă în orășelul Kalamata, situat în sudul Peloponezului, Grecia. La fel ca majoritatea măslinelor, acestea sunt bogate în antioxidanți și grăsimi sănătoase, având astfel multiple beneficii pentru sănătate. Află în continuare care sunt acestea.

Protejeză inima și reglează nivelul de colesterol

Măslinele Kalamata sunt bogate în acid oleic, ducând astfel la un risc mai scăzut de boli de inimă. În plus, pot reduce ateroscleroza, o afecțiune care poate duce la hipertensiune arterială și la un risc crescut de accident vascular cerebral. Un consum regulat și moderat de măsline kalamata ajută la menținerea sub control a nivelului colesterolului, îmbunătățind astfel și sănătatea cardiovasculară.

De asemenea, măslinele Kalamata sunt și o sursă bună de sodiu, care, deși este considerat problematic, este un electrolit necesar organismului nostru pentru menținerea tensiunii arteriale și pentru minimizarea riscului de hipotensiune arterială.

Întăresc sistemul imunitar

Datorită conținutului de antioxidanți, măslinele kalamata luptă cu radicalii liberi din corpul nostru, îi stabilizează și îi împiedică să provoace daune oxidative celulelor. Astfel, protejând sistemul imunitar de daune oxidative, acesta îl întărește și previne apariția microbilor care cauzează boli precum bacteriile și virusul.

Contribuie la prevenirea tulburărilor neuro-degenerative

Măslinele kalamata au proprietăți antihipercolesterolemice și lipolitice, prevenind astfel peroxidarea lipidelor și formarea de derivați nedoriți în organism. Prin urmare, adăugarea acestor măsline în dieta noastră ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime sau trigliceride, cum ar fi plăcile de amiloid în creier și teacă neuronală. În aceste cazuri, probabilitatea de a dezvolta tulburări neurodegenerative (Alzheimer) sau pierderea memoriei legate de vârstă și afectarea cognitivă este mult mai redusă.

Ajută la întărirea oaselor

Măslinele Kalamata au capacitatea de a întări oasele și dinții datorită mineralelor esențiale din compoziția lor, cum ar fi calciul și fosforul etc. Calciul joacă un rol important în întărirea oaselor noastre și, de asemenea, scade riscul de osteoporoză, iar fosforul are rolul de a menține rezistența osoasă, deoarece lucrează cu calciul pentru dezvoltarea oaselor.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Măslinele kalamata sunt bogate în fibre alimentare care încetinesc rata de absorbție a zahărului de către fluxul sanguin, ajutând astfel al gestionarea diabetului. Totodată, acestea sunt și o sursă de vitamina A care ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină.