mamaplus

Donațiile părinților către școli ar urma să fie legalizate. Proiectul a trecut de etapa consultărilor publice

-
//
05.07.2024

Luna aceasta pe masa miniștrilor ar urma să apară un proiect de hotărâre care ar trebui să reglementeze și legalizeze donațiile cetățenilor către instituțiile de învățământ din Moldova. Dacă va fi votat, din anul 2025, părinții vor putea oferi legal bani grădinițelor și școlilor. Inițiativa vine să reducă plățile informale din sistemul educației și să ofere mai multă transparență.

mamaplus

Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice în perioada 24 aprilie – 3 mai 2024. În nota sa informativă se menționează faptul că plățile informale sunt persistente sistemului nostru de învățământ, drept exemplu fiind adus un sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) în anul 2020.

Pe scurt, despre proiect

Dacă hotărârea privind donațiile va fi reglementată, la începutul fiecărui an școlar, instituțiile de învățământ vor formula o listă de necesități pentru care vor urma să colecteze bani. Astfel, persoanele care vor dori să contribuie o vor putea face prin sistemul guvernamental de plăți, direct, pe contul școlii.

Banii vor trebui să fie oferiți benevol și nu vor putea fi investiți în salarii sau premii. Școala va fi supusă ulterior procedurilor legale privind achizițiile publice și va prezenta rapoarte de utilizarea a acestor bani. Totodată, rapoartele vor fi afișate și pe paginile instituțiilor.

Dacă banii acumulați din donații nu vor fi cheltuiți până la finele anului bugetar în curs, aceștia vor putea fi incluși în cheltuielile instituțiilor din următorul an, cu păstrarea obligatorie a destinației.

Cum este motivat proiectul

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a calificat hotărârea drept o „variantă de compromis” care va reduce din plățile informale.

Credem noi că asta este o variantă de compromis – ca să putem oferi posibilitatea de a contribui, dar să scăpăm odată și odată de toate plățile informale care distorsionează relația sănătoasă între părinți și instituția de învățământ. Credem noi că asta o să fie un pas în direcția unei relații mai sănătoase.

Dan Perciun

Totodată, în viziunea autorului proiectului de lege, prezența plăților informale este motivată prin faptul că nu există un mecanism legal care ar permite controlul și monitorizarea lor.

Motivele principale al fenomenului plăților informale sunt:
# lipsa unui regim efectiv de evidență și control al regimului donațiilor;
# transparența redusă în gestionarea fondurilor colectate din partea asociațiilor de părinți;
# lipsa unui mecanism funcțional și transparent de informare reciprocă dintre instituția educațională și asociațiile de părinți cu privire la necesitățile și cheltuielile efectuate în cadrul instituției respective.

Nota informativă a hotărârii

În nota informativă mai este stipulat faptul că proiectul va asigura transparență și va spori încrederea donatorilor în în managementul financiar al instituțiilor.

„Noi nu avem nicio intensificare a acțiunilor pe partea de descurajare a celorlalte forme de colectări”

Citeste continuarea pe diez.md