mamaplus

La fiecare trei zile, o femeie din Moldova moare cu cancer de col uterin

-
//
05.07.2024

La fiecare trei zile, o femeie din Republica Moldova moare din cauza cancerului de col uterin. Pentru a reduce numărul victimelor, dar și cazurile de afecțiune cu această maladie, zeci de specialiști din Polonia, Slovacia, România, Ucraina și Republica Moldova s-au întrunit astăzi la Chișinău și au discutat despre practicile și provocările din domeniu. Dacă în unele țări rata de testare prin screening-ul cervical este de 90 la sută, atunci în altele acest indicator este mult mai mic.

mamaplus

Leziunile pre-canceroase pot fi periculoase dacă nu sunt îndepărtate la timp. Specialiștii atrag atenția că informarea populației despre metodele de prevenire a cancerului de col uterin este cea mai simplă metodă de luptă împotriva acestei afecțiuni, transmite Știri.mdcu referire la jurnaltv.md.

Diana Valuța, șefă Unitatea de coordonare a Screeningului, Institutul Mamei și Copilului: "Atunci când este confirmată leziunea pre-canceroasă, tot cu ajutorul colposcopului se face tratamentul. Acesta constă în înlăturarea, îndepărtarea acestui țesut afectat, ceea ce permite păstrarea colului uterin, funcției reproductive a femeii."

Natalia Plugaru, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: "Vom desfășura și în continuare campanii de informare a femeilor. Pentru că atunci când am făcut sondaj în rândul femeilor și am întrebat de ce nu merg să fac acest test, care este disponibil gratuit, majoritatea femeilor spuneau că nu cunosc, că le este frică."

Până în anul 2030, Organizația Mondială a Sănătății își propune să prevină cancerul de col uterin prin trei metode.

Iurie Dondiuc, președintele Societății Colposcopie în Republica Moldova: "90 la sută din fete până la 15 ani să fie vaccinate contra virusului HPV. Cel puțin 70 la sută din grupul de femei țintă cu vârstele cuprinse 25-61 de ani să fie trecute printr-un screening cu eficacitate înaltă, inclusiv și testarea la virusul HPV nu mai puțin de două ori pe parcursul vieții la 35 și 45 de ani. 90 la sută care au deja această maladie, să fie supus tratamentului."

În circa 20 de ani, Slovenia a reușit să salveze peste 30 de mii de femei care erau la etapa pre-canceroasă.

Urska Ivanuș, director, Centrul național al cancerului de col uterin, Slovenia: "Noi am diagnosticat 33 de mii de persoane care erau în etapa pre-canceroasă. Am reușit să le tratăm, iar rata de diagnosticare a ajuns până la 90 la sută în astfel de situații. Am reușit să prevenim astfel de situații, dar și dezvoltarea cancerului."

În România, rata de screening cervical este de aproape 30 la sută, iar în Republica Moldova - de peste 50 la sută.

Mihaela Grigore, secretar, Societatea română de colposcopie: "În Moldova aveți pus la punct un sistem de screening care este bine organizat, încât din acest punct de vedere sunteți un exemplu. Avem de lucrat la a convinge populația că trebuie să se vaccineze, că este foarte importantă și că trebuie să căutăm modalități ca femeile să vină la screening."

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu afecțiunea de cancer de col uterin. Acesta este al doilea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei în Europa.