mamaplus

CNAMUP atenționează asupra riscurilor înecului în sezonul estival

-
//
03.07.2024

De la începutul verii, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 10 cazuri de înec. Cu regret, șapte dintre ele au fost fatale.

mamaplus

Potrivit IMSP CNAMUP, victimele cu vârsta cuprinsă între 13 și 57 de ani și-au pierdut viața în bazinele acvatice din Chișinău, Telenești, Criuleni, Drochia, Hâncești, Soroca și Râșcani, transmite Știri.md. 

De menționat că, pe parcursul lunii iunie curent, trei persoane au fost salvate de la înec. 

Echipele de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Ciocana al Capitalei, Orhei și Strășeni au intervenit și au acordat ajutor medical calificat la etapa de prespital. Ulterior, doi pacienți au necesitat transportare asistată la spital.

În acest context, pentru a preveni asemenea cazuri, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească atenționează repetat cetățenii despre riscul producerii incidentelor în timpul scăldatului în urma nerespectării regulilor de siguranță.

Astfel, în vederea evitării tragediilor, echipa IMSP CNAMUP îndeamnă oamenii:

- Fiți mai responsabili;

- Optați pentru bazinele acvatice dotate cu stații de salvare;

- Evitați scăldatul în locuri neautorizate: iazuri, râuri și lacuri fără destinație de agrement;

- Nu intrați în apă în stare de ebrietate;

- Monitorizați strict copiii și nu le permiteți să intre în apă fără supravegherea adulților.

„Fiecare minut contează. Acționând, puteți salva o persoană. Nu încercați să scoateți victima din apă dacă nu cunoașteți bine tehnica înotului, pentru că astfel vă puneți viața în pericol. Dacă persoana este inconștientă, nu are puls şi respiraţie, apelați de urgență la Serviciul 112, solicitați ajutor medical calificat și inițiați imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie, continuându-le până la sosirea ambulanței. Reiterăm faptul că submersiunea adesea are urmări dramatice și poate duce la pierderea vieții”, anunță reprezentanții CNAMUP.