mamaplus

Zece reguli pentru periajul corect al dinților, explicate de un medic

-
//
08.07.2024

Doctorul Mihail Pautov din România, cunoscut pentru videoclipurile din domeniul medical pe care le publică pe rețelele de socializare, a explicat în cadrul unui nou material video care sunt cele zece reguli esențiale pentru periajul corect al dinților, pentru o igienă orală impecabilă și un zâmbet sănătos.

mamaplus

Potrivit acestuia, cea mai importantă regulă este frecvența periajului. Astfel, pentru eliminarea plăcii bacteriene, oamenii trebuie să-și perie dinții dimineața și seara, transmite Știri.md.

„Te speli pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două minute de fiecare dată. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și prevenirea cariilor. Periajul de dimineață ajută la eliminarea bacteriilor din gură acumulate pe timpul nopții și pregătește gura pentru o nouă zi. Noaptea, în gura ta cresc bacterii pentru că saliva nu mai este eliberată cu aceeași forță cum este ziua. Deci, ai mult mai puțină salivă, mai puține minerale și bacteriile înfloresc, iar din acest motiv avem acea halitoză de dimineață, iar gura nu mai miroase la fel de ok cum miroase ziua. Periajul de seară, la fel, ajută la eliminarea bacteriilor, însă mai ajută și la eliminarea resturilor de mâncare adunate pe timpul zilei”, a explicat Mihail Pautov.

Cea de-a doua și a treia regulă se referă la durata periajului și alegerea corectă a periuței de dinți. Potrivit specialistului, timpul necesar pentru a peria dinții este de cel puțin două minute. Cel mai bine ar fi ca acest lucru să fie făcut cu o periuță de dinți cu peri moi, pentru a nu irita gingiile, dar și pentru a nu zgâria dinții.

„Periați-vă dinții timp de cel puțin două minute pentru a asigura o curățare completă. Mulți oameni subestimează timpul necesar pentru un periaj eficient și cred că își spală dinții timp de câteva minute, însă de fapt ei nu și-au periat dinții nici măcar un minut. Totodată, e bine să lăsați pasta de dinți în gură timp de două minute pentru ca elementele benefice din această pastă să acționeze la nivelul dinților. Dacă nu ai un cronometru la periuța de dinți și folosești una clasică, atunci poți să setezi două minute pe telefon pentru a peria dinții. Cea de-a treia regulă este alegerea corectă a tipurilor de periuțe, pentru că este indicată o periuță de dinți cu peri moi pentru evitarea iritării gingiilor. Perii moi sunt suficienți pentru a curăța dinții și pentru a îndepărta placa bacteriană, și te ajută să eviți iritarea gingiilor”, a mai spus acesta.

Următoarele două reguli prezentate de Mihail Pautov țin de tehnica corectă a periajului și presiunea pe care o folosesc oamenii atunci când își curăță dinții.

„Tehnica de periaj este o altă regulă de aur pentru periajul corect al dinților. Astfel, este important ca, în timpul periajului, periuța de dinți să fie înclinată la 45 de grade față de gingii și să faci mișcări circulare mici, nu doar înainte și înapoi. Dacă perii dinții înainte și înapoi, nu o să faci nimic altceva decât să miști mâncarea dintr-o parte în alta și nu o să ajungi la spațiul dintre dinți, lucru care este foarte important, și totodată nu o să ajungi la spațiul dintre dinte și gingie. Următoarea regulă este presiunea corectă, pentru că este foarte important să eviți să pui prea mare presiune în timpul periajului, deoarece poți deteriora gingiile și smalțul dinților. O presiune prea mare poate duce la retracția gingiei și la sensibilitate dentară, iar o presiune prea mică, evident, nu o să te ajute să-ți cureți dinții”, a mai explicat el.

Specialistul subliniază că perierea tuturor suprafețelor dinților și utilizarea dușului bucal sunt niște norme care ajută la curățarea corectă a dinților, dar și la menținerea unei igiene orale corecte.

„Perierea tuturor suprafețelor dinților, adică partea frontală, partea din spate și suprafața de mestecat. Este ușor să neglijezi anumite zone, dar este crucial să acorzi atenție fiecărui dinte pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și formarea cariilor. O rutină sistematică te poate ajuta să nu ratezi nicio suprafață. Totodată, este importantă schimbarea periuței de dinți sau înlocuirea capătului de periaj al periuțelor electrice. Ele trebuie schimbate o dată la trei luni sau chiar mai repede dacă acestea sunt uzate. Perii deteriorați nu curăță la fel de bine și pot irita gingiile, iar dacă ai o periuță veche care are perii îndreptați în toate părțile, atunci ele nu fac nimic altceva decât să împrăștie pasta pe dinți. Următoarea regulă este utilizarea dușului bucal, care ajută cel mai bine la curățarea dinților, în special la eliminarea resturilor de mâncare care s-au acumulat între dinți. Dușul bucal este foarte eficient pentru persoanele cu aparat dentar sau coroane, oferind o curățare profundă și preventivă. Dacă nu aveți un duș bucal, atunci puteți folosi atent ața dentară”, recomandă el.

Specialistul conchide că ultimele două reguli pentru sănătatea dinților, dar și curățarea corectă a acestora se referă la folosirea apei de gură și vizita la medicul stomatolog de două ori pe an.

„Utilizarea apei de gură este și ea o soluție pentru o sănătate orală. Ea ajută în special la combaterea plăcii bacteriene și a respirației urât mirositoare. Apa de gură poate ajunge în locuri în care periuța de dinți și dușul bucal nu pot ajunge și oferă o protecție mai mare dinților. Ultima regulă este controlul regulat la stomatolog, vizita la medic de două ori pe an pentru controale regulate și igienizări profesionale”, a explicat el.