mamaplus

Sezonul ambroziei: Zone întregi din Chișinău, pline de această plantă

-
//
08.07.2024

A început o perioadă sufocantă pentru persoanele alergice la ambrozie. Numărul celor care suferă a crescut semnificativ în ultimii ani, spun medicii. Proprietarii de terenuri sunt obligați să taie planta periculoasă, în caz contrar riscă amenzi usturătoare. Cu toate acestea, doar în Chișinău sunt zone întregi pline de ambrozie.

mamaplus

Începând cu jumătatea lunii iulie și până în septembrie, persoanele alergice la ambrozie trăiesc un adevărat coșmar. Polenul plantei le provoacă o serie de simptome: strănut, probleme respiratorii, dureri de gât și de cap, dar și mâncărimea ochilor, transmite tvrmoldova.md.

„Am alergie și am activitate în drum și într-adevăr este o problemă. În pacul Valea Morilor, câteodată alerg dimineața și este problemă cu această plantă și lângă grădina Botanică, unde locuiesc. Așa în centru, pe străzile municipiului nu am observat.”

„Măsuri se iau în fiecare sezon, doar că această plată are așa o proprietate, ea poate crește de exemplu la Anenii Noi, dar cu vântul să fie adusă până la Chișinău.” 

Un risc mai mare de a dezvolta alergia la ambrozie o au persoanele cu istoric familial, cele cu astm sau alte afecțiuni alergice, susțin medicii.

„Comparând anii precedenți cu anii trecuți, numărul de frecvențe, de adresări cu alergia la ambrozie practic revine la jumătate din adresările cu rinită alergică la general. Netratată la timp, pacienții pot face complicații. De exemplu dacă, doi sau trei ani reacția se manifestă pe mucoasa nasului și ochilor, putem aștepta la o eventuală acutizare și coborârea procesului inflamator mai adânc. Adică, pacienții pot face astm bronhic ca o complicație foarte severă”, spune alergologul Lidia Cornogolub.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că cele mai mari suprafețe cu ambrozie sunt în municipiul Chișinău.

„Prin locurile abandonate, la marginea întreprinderilor care nu mai funcționează, unde nu se duc lucrări de combatere a acestei buruieni. Lichidarea completă nu este posibilă din considerentul că este o planta invazivă care se adaptează la orice condiții climaterice. Este rezistentă la temperaturile înalte și la lipsa de apă și lucrările de combatere nu se duc până la stârpirea complete a plantei”, a spus șeful Direcției protecția plantelor, ANSA, Viorel Chetrari.

Angajații de la Spatii Verzi spun că se luptă cu ambrozia încă de la începutul lunii mai. În acest timp au utilizat peste 50 de litri de ierbicid.

„La moment patru hectare au fost combătute. Dintre care prin partea chimică am intervenit la două hectare, restul a fost prin cosire nimicite sau prin smulgere. Adresele unde am intervenit sunt strada Milestiu, parcul Valea Trandafirilor, strada Tudor Vladimirescu, grădina Botanică strada, bulevardul Mircea cel Bătrân”, a menționat șeful Secției Protecția Plantelor, Întreprinderea „Stații Verzi”, Ion Efros.

Potrivit normelor legale, persoanele fizice care nu-și curăță terenurile de ambrozie riscă o amendă de 1.500 de lei, iar cele juridice - 6.000 de lei.