mamaplus

Care este mărimea porției de mâncare pentru un copil? De ce nu e bine să îl forțezi să mănânce

-
//
30.05.2022

Alimentația este esențială pentru organismul uman, mai ales în primii ani de viață. Copiii au nevoie de o multitudine de nutrienți și vitamine pentru a crește armonios și sănătos. Mulți părinți se confruntă cu o mare problemă: lipsa poftei de mâncare. În această situație, părinții au tendința de a încerca să convingă copiii să mănânce, însă forțarea nu este o soluție.

Potrivit nutriționistei Mihaelei Bilic, nu este bine să forțăm copiii să mănânce. De asemenea, mărimea porției este foarte importantă.

„Niciodată alimentația nu este mai importantă decât în copilărie. Mâncarea are un rol fundamental în creștere, iar pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu aceasta”, a afirmat nutriționista Mihaela Bilic.

Dieta sănătoasă pentru copii

„Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de minimum două ori pe săptămână. Copiii trebuie să bea doar lapte integral, grăsimea din lapte, unt și brânzeturi asigură aportul de acizi grași și vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos.

Produsele lactate au efect de prevenire a a obezității și contribuie la creștere în înălțime, laptele fiind principala sursă de calciu și vitamina D pentru un copil.

Sucul de fructe, consumat în exces, predispune la obezitate infantilă și atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural nu trebuie să depășească jumătate de pahar, băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate”, a explicat nutriționista.

Cum arată porția corectă?

„Până la 5 ani, porția corectă pentru un copil este jumătate din porția unui adult. După această vârstă porția va crește la două treimi din cea a adultului. Copiii nu pot și nu trebuie forțați să mănânce. Ei vor fi încurajați să asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată în recompensă, pedeapsă sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții și supărării.

Copiii nu au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase din care cel mic va alege ce vrea să mănânce”, a mai spus Mihaela Bilic.