mamaplus

Vârsta la care suntem, cu adevărat, fericiți, potrivit unui studiu Harvard

-
//
07.12.2023

Toți ne dorim să fim fericiți. Poate, uneori, de cât să ne întrebăm „ce mai faci?” am putea să ne întrebăm „ești fericit?” Dar care este vârsta când suntem, cu adevărat, fericiți?

mamaplus

Căutarea fericirii este o călătorie personală și este dificil să se stabilească o vârstă universal desemnată pentru a o atinge. Acest lucru se întâmplă pentru că fericirea este subiectivă și este modelată de diverși factori, care pot varia de la personalitate la circumstanțele vieții, relații și sănătatea mentală, transmite dcnews.ro.

De asemenea, viața ne prezintă provocări care pot modela percepția noastră asupra fericirii. Și, pe măsură ce îmbătrânim, ne confruntăm cu schimbări semnificative, precum pierderea persoanelor dragi, probleme de sănătate, fluctuații în situația financiară sau pensionarea.

La ce vârstă găsim fericirea?

Universitatea Harvard, în efortul său de a înțelege complexitatea fericirii, a realizat 'Studiul dezvoltării adulților', și conform rezultatelor, vârful fericirii este atins începând cu vârsta de 60 de ani.

La vârsta de 60 de ani se experimentează o recunoaștere a limitelor vieții și o percepție reală a morții. De aceea, la vârsta de 60 de ani, de obicei, se renunță la obligațiile nedorite, se evită prieteniile toxice și se ocolesc întâlnirile care nu aduc bucurie, ceea ce ar contribui la un sentiment reînnoit de fericire.

Studiul de la Harvard sugerează, de asemenea, că oamenii, la vârsta de 60 de ani, se tem de singurătate, ceea ce îi determină să aibă, paradoxal, o atitudine pozitivă. În acest fel, ei tind să creeze legături emoționale care nu numai că combat frica de singurătate, ci și îmbunătățesc sănătatea mentală și fizică.

47 și 48 de ani, vârsta nefericirii

Contrastând cu vârful fericirii la 60 de ani, studiul de la Harvard indică faptul că în jurul vârstei de 47 sau 48 de ani oamenii pot traversa o fază de nefericire.

Conform rezultatelor studiului, în acest punct, perspectiva asupra vieții este marcată de griji și responsabilități și de evaluarea a ceea ce s-a realizat până în acel moment, în special legat de muncă, sănătate și finanțe.

De această motiv, la vârsta de 47 și 48 de ani există o tendință de a experimenta descurajare și gânduri negative, iar acestea pot declanșa episoade de stres.

Totuși, întotdeauna trebuie să ne amintim că fericirea nu este limitată de vârstă, ci poate varia între persoane. Unii ar putea spune că fericirea lor a fost în copilărie. Ceea ce ar putea fi adevărat este că secretul pentru a o menține, pe măsură ce îmbătrânim, ar putea sta în construirea unor relații sociale sănătoase.

Concluzia este că, începând cu vârsta de 60 de ani, oamenii încep să fie mai fericiți. Indiferent dacă se adeverește sau nu studiul Harvard, important este să ne amintim că generarea unor relații umane sănătoase și solide pot aduce mai multă bunăstare și fericire decât banii.