mamaplus

Guvernarea face un pas înapoi? Popșoi despre indemnizația pentru copiii diplomaților: Pe moment căutăm altă soluție

-
//
23.07.2024

În urma reacției virulente asupra inițiativei ce ține de indemnizațiile lunare de până la 500 de euro pentru copiii diplomaților, guvernarea va trebui să caute alte soluții pentru a-i susține pe aceștia. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Mihai Popșoi, la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV. Potrivit lui, pe moment proiectul ar urma să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi pentru a vedea ce alte soluții sunt pentru a rezolva această problemă.

mamaplus

„Din păcate unii au încercat să prezinte în spațiul public precum că ar exista o anumită discriminare și e păcat când unii aleargă după voturi pe seama copiilor încercând să divizeze societatea după principiul „să moară capra vecinului”, unii până nu demult se uitau în gura refugiaților și le numărau bănuții pe care îi primeau de la organizațiile internaționale, iar acum s-au năpustit asupra copiilor diplomaților. Haideți să vedem care este problema în sine și ce a încercat să rezolve această lege înregistrată în Parlament de un grup de deputați. Acea lege dorea să rezolve o problemă, care afectează majoritatea diplomaților noștri în special care merg în misiune cu copii lor în țările unde limba oficială nu este una de circulație internațională”, a declarat Popșoi.

„Cu regret constatăm o reacție virulentă și undeva e de înțeles într-un stat cum este Republica Moldova, într-un stat unde veniturile cetățenilor sunt destul de reduse. Doar că cetățenii noștri nu înțeleg sau cei care au criticat se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursie în țările de reședință, ci merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri. Iar acest sprijin a fost perceput ca ceva discriminatoriu, doar că trebuie să recunoaștem că copii noștri, copilul meu are confortul de a învăța în aceeași limbă pe toată perioadă. Având în vedere reacția virulentă a societății suntem un stat democratic, plecăm urechea la reacția cetățenilor, pe undeva împărtășim această nemulțumire și va trebui să regândim abordarea, va trebui să căutăm eventual alte soluții și să evităm antagonizarea situației”, spune ministrul de Externe.

Precizăm că, în această dimineață ministrul Mihai Popșoi a comentat criticile apărute în spațiul public cu privire la inițiativa ce prevede indemnizații lunare de până la 700 de euro pentru copiii diplomaților. Potrivit șefului de la Externe, suma care se propune pentru a fi restituită constituie 500 de euro pe lună, ci nu 700. Declarația a fost făcută marți, 23 iulie, în cadrul comisiei parlamentare politică externă, acolo unde a prezentat raportul asupra activității MAE pentru ultimii doi ani.

Menționăm că Renato Usatîi a criticat dur inițiativa guvernării, precizând că proiectele care vizează dezvoltarea copiilor și tinerilor nu trebuie să fie făcute selectiv.