mamaplus

Banii destinați copiilor diplomaților. Mihail Popșoi: Proiectul va fi retras

-
//
24.07.2024

Banii destinați studiilor copiilor diplomaților vor fi puși pe pauză. Ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, spune că proiectul privind serviciul diplomatic, care presupunea oferirea unei indemnizații de 500 de euro pentru copiii diplomaților, va fi suspendat.

mamaplus

Șeful diplomației moldovenești spune că, din cauza reacției virulente a societății, se examinează scenariul scoaterii proiectului pe de agenda Parlamentului, iar ulterior vor fi căutate alte soluții pentru a-i ajuta pe ambasadorii Republicii Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui proiect de lege, semnat de mai mulți deputați PAS și aprobat în prima lectură de Parlament, copiii diplomaților urmau să primească o indemnizație de studii de 700 de euro. Ulterior, ministrul Afacerilor Externe a precizat că pentru lectura a doua a fost convenită cu Ministerul Finanțelor suma de 500 de euro. Acum, șeful diplomației moldovenești spune că autoritățile pun pe pauză acest proiect.

„Avem o realitate pe care o conștientizăm și pe viitor trebuie să căutăm alte soluții care să nu trezească o asemenea reacție virulentă. În proiectul inițial, într-adevăr, era o sumă mai mare. Am avut nevoie de timp pentru a ajunge la un compromis cu Ministerul Finanțelor și acel compromis a fost adoptat la ședința Guvernului, sumele au fost reduse și vârsta a fost redusă. 

Pentru lectura a doua proiectul urma să fie ajustat la avizul Guvernului, dar având în vedere această reacție extrem de virulentă va trebui să căutăm alte soluții, poate diferite de cele care au fost reflectate în proiect. Pe moment, proiectul urmează a fi suspendat sau scos de pe ordinea de zi pentru a vedea ce alte soluții avem pentru a rezolva această problemă”, a spus ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Ministrul de Externe a precizat că autoritățile nu trec cu vederea reacția societății față de proiectul buclucaș, iar din acest motiv documentul va fi regândit.

„Cu regret, constatăm o reacție virulentă și, pe undeva, e de înțeles într-un stat cum este Republica Moldova, într-un stat unde veniturile cetățenilor sunt destul de reduse. Doar că cetățenii noștri nu înțeleg sau cei care au criticat se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursie în țările de reședință, ci merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri. Având în vedere reacția virulentă a societății, suntem un stat democratic, plecăm urechea la reacția cetățenilor, pe undeva împărtășim această nemulțumire și va trebui să regândim abordarea, va trebui să căutăm, eventual, alte soluții și să evităm antagonizarea societății”, a mai spus Mihail Popșoi.

Modificările la Legea privind serviciul diplomatic au fost adoptate în prima lectură în timpul ședinței plenare din 18 iulie. Proiectul a fost aprobat cu votul a 58 de deputați.