mamaplus

Va crește sau nu prețul uleiului vegetal? Explicațiile unui expert

-
//
01.10.2024

Prețurile de achiziție a semințelor de floarea-soarelui continuă să crească și la finele lunii septembrie au trecut de 9.000 de lei tona, ajungând la 9.300 - 9.400 lei tona.

mamaplus

Astfel, doar în luna septembrie prețul de achiziție a semințelor de floarea-soarelui a crescut cu circa 17%, iar de la mijlocul lunii august, de când a început sezonul de recoltare, prețul de achiziție a crescut cu aproximativ 20%, transmite Mold-street.com.

Grupul Trans-Oil, cel mai mare procesator de seminţe de floarea-soarelui, cumpără acum semințele la un preţ de 9.235 lei pentru o tonă la Bălţi, Ungheni sau Căuşeni şi cu 9.330 lei – la Ceadâr Lunga.

În portul Giurgiuleşti, preţul de achiziţie de către Danube Oil Company (parte a grupului Trans-Oil) a ajuns la 500 de dolari pentru o tonă, față de 425 de dolari la mijlocul lunii august.

Astfel, scumpirea seminţelor de floarea-soarelui a influenţat şi preţul angro al uleiului, care a ajuns la 995 de dolari, cu 7% mai mare față de 930 dolari de la finele lunii august.

Scumpirea semnificativă a materiei prime a forțat deja unii producători mici de pe piață să crească prețurile la uleiul vegetal îmbuteliat.

Grupul Trans-Oil, care are o poziție monopolistă pe piața producerii uleiului vegetal, asigurând peste 90% din necesitățile de consum ale R. Moldova și 90-95% din exporturi, susține că nu are în plan o creștere a prețurilor uleiului îmbuteliat de floarea-soarelui.

„Vă informăm că managementul Grupului monitorizează atent evoluția prețurilor și analizează cu responsabilitate toate opțiunile privind o eventuală ajustare a prețului. Cu toate acestea, în acest moment, Grupul nu a luat nicio decizie în acest sens”, susțin reprezentanții Trans-Oil.

Expertul Iurie Rija, directorul Asociaţiei Agrocereale, susţine că preţurile afişate de grupul Trans-Oil sunt de regulă indicative, iar frecvent producătorii cer preţuri mult mai mari.

Totodată, el atrage atenția la factorii ce stimulează creșterea prețurilor la materia primă și anume recolta mai mică din regiune, atât în Ucraina și Rusia, cât și în UE.

Astfel, conform raportului din septembrie al Comisiei Europene, prognoza pentru producția totală de semințe oleaginoase în Uniunea Europeană a fost revizuită la 29,81 milioane de tone, ceea ce reprezintă o scădere de 8% comparativ cu 2023/24, când producția a fost de 32,41 milioane de tone.

De exemplu, producția estimată pentru rapiță este de 17,21 milioane de tone, ceea ce reprezintă o scădere de 12,7% față de anul precedent, când s-au înregistrat 19,72 milioane de tone.

La floarea-soarelui prognozele arată o producție de 9,5 milioane de tone de semințe, marcând o scădere de 3% comparativ cu 2023/24, când producția a fost de 9,82 milioane de tone.

Doar producția de soia va crește, estimându-se la 3,01 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 8,1% față de 2023/24, când producția a fost de 2,78 milioane de tone.