Numărul persoanelor care se adresează la medicul de familie cu simptome de gripă sau răceală a crescut în ultimele săptămâni. Centrele medicilor de familie au demarat campania de vaccinare contra virozelor, iar cei care vin să-și administreze vaccinul sunt mulți. Alții spun că știu ce trebuie să întreprindă pentru a evita infecțiile respiratorii.
Unii oameni și-au administrat deja vaccinul și afirmă că acesta este un gest de responsabilitate, transmite jurnaltv.md.
Medicii spun că adresările pacienților au crescut în ultima perioadă. Tot mai mulți tineri, adulți, dar și copii acuză simptome de gripă sau răceală.
Aurelia Andoni, medic de familie: "În ultimele două sau trei săptămâni a crescut numărul pacienților cu răceală, cu viroze respiratorii, mai ales în rândul copiilor. De obicei cazurile sunt de formă ușoară și gravitate medie. Au fost și cazuri grave care au necesitat internarea în staționar cu pneumonii."
Oamenii trebuie să fie atenți la simptome, spune specialistul. Dacă boala nu este tratată la timp, aceasta poate provoca mai multe complicații, precum otita, sinuzita sau bronșita.
Aurelia Andoni, medic de familie: "Sigur că este mai ușor de a preveni decât de a trata. Trebuie să pregătim sistemul imunitar pentru „întâlnirea” cu virozele. De aceea, trebuie să ducem un mod sănătos de viață, să ne odihnim, să dormim opt ore pe zi, să mâncăm sănătos."
Medicii recomandă insistent cetățenilor să se vaccineze împotriva gripei, procedura fiind una gratuită. La Centrul Medicilor de Familie nr.2 din sectorul Botanica campania de vaccinare a început marți, 24 septembrie, iar în prima zi au fost imunizate 30 de persoane.