mamaplus

200.000 de doze de ser antigripal, distribuite în centrele medicilor de familie

-
//
01.10.2024

Start imunizării împotriva gripei. În acest an, 200 de mii de doze de ser antigripal au fost repartizate centrelor medicilor de familie, iar prioritar sunt vaccinate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire printre care medicii, vârstnicii, persoanele cu boli compromise, profesorii, polițiștii, femeile însărcinate dar și copiii cu vârsta de peste 6 luni.

mamaplus

„La Centrul Medicilor de Familie nr. 6 din sectorul Buiucani al Capitalei, oamenii stau în rând lângă cabinetul de imunizare. În doar o oră de la începerea vaccinării împotriva gripei sezoniere, 20 persoane și-au administrat serul, majoritatea pacienților sunt cu boli cronice. Sezonul de vaccinare se va încheia la sfârșitul lunii octombrie”, transmite info1.md.

Alexandru Corlăteanu spune că nu suferă de boli cronice, dar se imunizează pentru a se proteja de infecțiile respiratorii.

„După covid eu mă vaccinez în fiecare an, asta e contra infecției gripale. – Anul trecut ce ați observat după ce v-ați vaccinat? – Eu cred că a trecut mai ușor, fiindcă eu nu am scăpat, dar a fost foarte ușor, trei zile, o infecție virală obișnuită”.

Taisia Cazacu din Chișinău suferă de hipertensiune arterială, iar vaccinul antigripal este o prioritate pentru sănătatea sa.

„Am venit prima zi că acest tip de vaccin trebuie să aibă o perioadă de a forma anticorpi și dacă noi nimerim în faza când este acută când sunt bolile respiratorii atunci nu se face ușor imunitatea. Am socotit că nu e perioada activă a virusurilor să reușim să facem imunitate”.

Centrul Medicilor de Familie nr 6 al Asociației Medicale Teritoriale Buiucani a primit 2000 de doze de vaccin antigripal. Medicii de familie susțin că vaccinul oferă protecție împotriva gripei sezoniere de tip A și B.

„Infecția cu virusul gripal decurge foarte rapid are un debut foarte brusc cu febră majoră, cu dureri de cap, slăbiciuni generale, dureri musculare foarte des odinofagia, care ar continua cu agravare foarte rapidă. Iar cea mai ușoară metodă de tratament ar fi profilaxia”, Aurelia Arapu, șefă de secție Centrul Medicilor de familie nr.6.

Epidemiologii le recomandă persoanelor din grupurile de risc să administreze simultan vaccinul antigripal și cel împotriva virusului SARS-CoV-2. Potrivit medicilor, pacienții nu au nevoie de pregătire specială pentru a se vaccina, iar peste 14 zile de la administrarea serului, în organism se formează anticorpi care contribuie la dezvoltarea unui anumit grad de protecție.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate publică în sezonul 2023-2024 a fost înregistrat un singur caz de deces din cauza complicațiilor provocate de gripă.