mamaplus

Medic: Imunizarea la timp a copiilor, crucială pentru prevenirea bolilor

-
//
25.09.2024

Nouă din 10 părinți își vaccinează copiii la timp conform calendarului de imunizare, motivând că acest lucru le protejează sănătatea și îi apără de boli grave. Totuși, există și mame care sunt mai sceptice în privința vaccinurilor. Medicii avertizează că imunizarea la timp este crucială pentru prevenirea multor boli grave.

mamaplus

Valeria Dubovca în vârstă de 22 ani spune că ține cont de sfaturile medicului și vaccinează copilul când este necesar. Valeria spune că i-a administrat toate vaccinurile obligatorii conform vârstei, transmite radiomoldova.md. 

„Noi am trecut foarte bine, deseori copiii au temperatură, nu dorm nopțile, fac multă isterică, la noi a fost foarte bine, din contra căuta joacă și am dormit și nopțile bine”, a relatat aceasta. 

Cu toate aceste, există și mame care vaccinează copiii după un calendar individual. Este și cazul Elenei Golic, care spune că a administrat vaccinul la ambii copii cu o anumită întârziere, ținând cont de starea lor de sănătate.

„Copilul are doi ani, noi am pus abia a treia vaccină, care trebuia pusă la șase luni, noi ne uităm după starea de sănătate a copilului, primul an nu ne-am grăbit să punem vaccinul, noi am pus doar atunci când s-a născut și mai departe primul an nu am pus. Micuței Afina noi am pus acum, noi nu mergem după grafic, nu ne grăbim, să zicem că dacă trebuie la trei luni să punem vaccina, noi nu ne grăbim să o punem la trei luni, i-am pus la patru luni și jumătate, aproape de cinci luni”, a povestit Lena Golic, mamă.

Medicii subliniază că vaccinarea copiilor este importantă, deoarece elimină bolile precum rujeola, tusa convulsivă, iar calendarele individuale de imunizare sunt întocmite doar de medic. Potrivit specialiștilor, anul trecut, rata de vaccinare a copiilor a fost în creștere față de anul 2022.

Potrivit lui Nicolae Furtună, medic epidemiolog ANSP, prima vaccină administrată copilului este în primele ore după naștere. Este vorba despre vaccina contra hepatitei virale B. Ulterior, al trei zile de la naștere și la două, patru și șase luni, copilul urmează să primească anumite rapele de diferiți antigeni, 13 total la număr pe parcursul întregii vieți, care vor proteja persoana de 13 boli infecțioase. 

„Dacă obiectivele spun 95% acoperire vaccinală pentru fiecare antigen în parte, noi am avut acoperire în unele teritorii și de 85% pentru infecția rotavirală”, a mai declarat Nicolae Furtună, medic epidemiolog ANSP.

Un studiu realizat privind cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova arată că 74,4% au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor, iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului. Conform studiului, cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au medicii cu o pondere de 62,1%; membrii familiei - 52,1%, și membrii comunității cu o cotă de 30,9%.