mamaplus

Statul va compensa facturile a 1,2 milioane de gospodării casnice

-
//
23.03.2023

Statul compensează facturile a 1,2 milioane de gospodării casnice. Compensaţiile vor fi oferite pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică în perioada rece a anului.

mamaplus

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în acest sens, pentru primele trei luni ale sezonului rece, au fost alocate în jur de 2,19 miliarde de lei. Compensațiile sunt oferite din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, suplimentat din bugetul de stat și din donațiile partenerilor internaționali și ale guvernelor altor state, transmite publika.md.

Un suport financiar nerambursabil a venit de la Guvernele Suediei şi Elveţiei care ne-au alocat peste 283 de milioane de lei pentru compensarea facturilor. Cele două ţări s-au arătat dispuse să ajute Moldova, prin oferirea de mijloace financiare, în cadrul Conferinței ministeriale ”Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova” ce a avut loc la sfârșitul anului trecut.

Precizăm că valoarea fondului de compensare pentru perioada rece a anului este de 5 miliarde de lei, dintre care 870 de milioane s-au alocat anul trecut din bugetul de stat, iar restul, a fost acoperit din donațiile partenerilor externi. 

Populaţia beneficiază de compensații în funcție de gradul de vulnerabilitate stabilit anterior de Ministerul Muncii. Astfel, în cazul facturii pentru gazele naturale, volumul maxim compensat este de 180 de metri cubi pe lună.

Pentru cetățenii cu gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, compensația maximă este de aproximativ 3110 lei pe lună. Cei cu vulnerabilitate ridicată beneficiază de o reducere maximă de 2 750 de lei pe lună. Pentru cei din categoria de vulnerabilitate medie, compensația maximă este de puțin peste 2 mii de lei, iar persoanele cu vulnerabilitate scăzută plătesc în jur de 24 de lei per metru cub de gaze.
În cazul energiei electrice, volumul maxim compensat este de 75kWh. Cei mai vulnerabili plătesc un tarif final de 3,3 lei/kWh, iar a doua categorie de 3,7 lei /kWh.