mamaplus

Școlile din Moldova au nevoie de profesori: Regiunile cu cea mai mare lipsă

-
//
27.05.2024

Aproape 1.880 de posturi rămân vacante în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova. Informația a fost oferită de Ministerul Educației, în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău.

mamaplus

Potrivit autorităților din educație, în instituțiile de învățământ general se predau circa 70 de specialități și discipline. Cea mai mare criză este printre profesorii de matematică, fizică, limbă română. De asemenea, este de nevoie de profesori de istorie și de muzică, transmite europalibera.org.

Ministerul a prezentat și top 10 regiuni cu cea mai mare lipsă de profesori, pe primul loc fiind municipiul Chișinău, urmat de autonomia găgăuză și raioanele Ungheni, Hâncești și Nisporeni.

La evenimentul dedicat tinerilor care vor să urmeze o carieră în pedagogie, secretarul de stat de la Ministerul Educației, Galina Rusu, a declarat că în anul de studii 2024-2025 vor fi oferite circa 2.500 de locuri bugetare pentru specialitățile din educație, din cele 8.700 de locuri cu finanțare de la stat.

În curând va începe și concursul privind repartizarea tinerilor specialiști în școli și grădinițe, a adăugat demnitarul.

„Îi îndemnăm să își aleagă instituția unde urmează să activeze. Astăzi a fost publicată lista locurilor vacante. Am simplificat algoritmul, astfel încât aplicarea presupune completarea unui formular online. Ei pot să aplice și să aleagă mai multe instituții. Apoi, în urma unui concurs, vor fi selectați tinerii care vor corespunde tuturor criteriilor”, a declarat Galina Rusu.

Secretarul de stat a mai spus că în acest an urmează să absolve circa 1.300 de tineri la specialitățile pedagogice. Autoritățile speră să îi convingă pe cel puțin jumătate dintre ei să meargă să muncească în școli, în contextul în care absolvenții facultăților pedagogice vor primi, începând cu anul acesta, o indemnizație de 200.000 de lei pentru o perioadă de cinci ani. Anterior, ei primeau 120.000 de lei timp de trei ani.

„Tinerii profesori vor primi și compensații pentru procurarea materialelor didactice, închirierea spațiului locativ, pentru consumul de energie termică și electrică, concediu de circa 62 de zile anual - un astfel de concediu nu are niciun angajat din alte domenii”, a spus secretarul de stat.

La admiterea de anul trecut, specialitățile cu profil pedagogic au fost cele mai neatractive, sute de locuri au rămas neacoperite. Cele mai solicitate au fost IT-ul, Dreptul și Economia.