mamaplus

Primele servicii de îngrijire de tip familial au fost lansate

-
//
06.06.2024

Primele două servicii alternative de îngrijire de tip familial (minicreșe) au fost create. Este vorba despre „Micul Odoraș”, creat de Mariana Grigorenco la Bălți, și „Micii Exploratori”, creat de Ana Axenti la Chișinău, cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii din Moldova și Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova.

mamaplus

Serviciile alternative de îngrijire a copiilor sunt soluția pentru diversificarea serviciilor și extinderea locurilor de creșe pentru copiii cu vârsta de până la trei ani, când pot merge la grădiniță, scrie IPN

În 2023, aproximativ 150.000 de femei erau inactive pe piața forței de muncă din cauza responsabilităților familiale și a lipsei serviciilor de îngrijire a copiilor. Grupele de creșe pentru copiii până la doi ani și grădinițele sunt insuficiente în fiecare a 10-a comunitate. Doar 19% dintre copiii cu vârsta de până la doi ani frecventează o creșă, arată datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În colaborare cu alți parteneri interni și externi, ministerul a venit cu mai multe propuneri și modificări ale cadrului normativ în vederea asigurării rezilienței demografice, inclusiv prin susținerea părinților, în special a femeilor, să combine viața profesională cu cea de familie. Astfel, a fost elaborat cadrul normativ de organizare a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani.

Astfel, în anul curent, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare a fost pilotat primul serviciu creat de către angajator în cadrul companiei Orange și creșele de tip familial.

Ministerul a lansat platforma serviciialternative.gov.md, unde pot fi găsite toate informațiile și actualizările legate de serviciile alternative de îngrijire a copilului cu vârsta de până la trei ani. Aceasta oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori.