mamaplus

Peste 200.000 de fete vor primi gratuit produse de igienă menstruală

-
//
22.02.2024

Peste 200.000 de adolescente vor avea acces gratuit la produse de igienă menstruală. Acest lucru a devenit posibil după ce 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua Youth Klinic și 24 de Centre de tineret din Republica Moldova au fost dotate cu dispensere ce includ absorbante gratuite pentru fete.

mamaplus

Dispenserele au fost instalate în cadrul unui program de sănătate și igienă menstruală desfășurat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), transmite diez.md.

Scopul programului este de a contribui la crearea unui mediu prietenos și sigur și să încurajeze comunicarea deschisă despre subiecte tabu privind sănătatea sexuală și reproductivă a fetelor și băieților.

Potrivit unei voluntare din cadrul YK Neovita, multe fete se pomenesc în situația în care au nevoie de un absorbant și nu-l au la ele, nu au de la cine cere și, drept urmare, se pomenesc în situații jenante. 

„Respectiv, este foarte util să avem acces la dispenserul cu absorbante în cadrul Youth Klinic Neovita. Mi-aș dori să le avem și în școală, deoarece se întâmplă ca menstruația să înceapă chiar în timpul orelor și atunci, dacă nu avem absorbant cu noi, suntem nevoite să cerem voie să mergem acasă”, a menționat Valeria, o adolescentă de 14 ani, voluntară la YK Neovita.

Centrele de tineret sunt spații sigure și prietenoase pentru dezvoltarea tinerilor, iar 70% dintre tinerii și tinerele care le frecventează anual sunt fete.

Centrele de sănătate prietenoase tinerilor/Youth Klinic oferă servicii de sănătate complexe multi-disciplinare, adaptate nevoilor speciale de dezvoltare și sănătate ale adolescenţilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10-24 de ani.

Pe parcursul anului 2024, programul de igienă și sănătate menstruală este pilotat în patru școli, care au fost dotate cu dispensere și absorbante oferite gratuit fetelor. Suplimentar, în aceste instituții au fost amenajate cabinetul medicului, al psihologului școlar și o clasă prietenoasă pentru studierea disciplinelor ce dezvoltă deprinderi de viață la adolescenți. Rezultatele pilotării vor oferi date pentru estimarea costurilor privind asigurarea accesului la produse de igienă menstruală gratuite în toate școlile din țară.