mamaplus

ONU Moldova se alătură campaniei împotriva violenței față de femei

-
//
24.11.2023

Alarmantele statistici arată că, în Republica Moldova, 73% dintre femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului lor. În detaliu, 71% au fost victime ale abuzului psihologic, 33% au suferit violență fizică, iar 20,9% au fost supuse violenței sexuale.

mamaplus

Organizația Națiunilor Unite (ONU) în Moldova, în colaborare cu autoritățile publice, comunitatea internațională și societatea civilă, se alătură campaniei „16 zile de activism împotriva violenței de gen față de femei și fete”. Aceasta demarează la 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor, și se încheie la 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, transmite IPN.

Pentru a sublinia gravitatea acestei probleme, UN Women organizează un eveniment de lansare ce include o expoziție de artă digitală intitulată „Răsărind din umbră: Soarele nu pălește niciodată”. Această expoziție ilustrează poveștile a patru femei din Moldova și Ucraina, provenind din medii și vârste diferite, care au fost afectate de diverse forme de violență. Scopul este creșterea conștientizării și necesitatea de a întreprinde acțiuni imediate pentru prevenirea și eradicarea acestui fenomen. Titlul expoziției face referire la o poveste în care o mamă, metaforic, îi spunea agresorului său „Soarele” pentru a nu speria și afecta suferințele fiicei sale.

Simon Springett, coordonator rezident ONU în Moldova, subliniază importanța sprijinului continuu și a eforturilor comune pentru a promova susținerea victimelor violenței, precum și eforturile Guvernului în combaterea violenței de gen.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, afirmă că violența împotriva femeilor reprezintă un obstacol în calea realizării drepturilor acestora și subliniază necesitatea unor eforturi și investiții sporite în măsuri de prevenire și asigurarea accesului femeilor la protecție și servicii de sprijin, inclusiv acces egal la justiție.

Într-o inițiativă de conștientizare, culoarea campaniei este aleasă ca fiind oranj, simbolizând un viitor luminos, fără violență, pentru fiecare femeie și fată. Hashtagul campaniei este #NICIOSCUZĂ.