mamaplus

Noi detalii în cazul mamei care a născut un bebeluș cu două capete. Precizările Alei Nemerenco

-
//
22.02.2024

Medicul de familie a aflat că femeia din ţara noastră, care a născut o fetiţă cu două capete, este însărcinată abia la 18-19 săptămâni, atunci când pacienta s-a adresat la spital pentru o altă problemă de sănătate. Precizările au fost făcute de ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco.

mamaplus

Nemerenco mai spune că ancheta deschisă de minister a scos la iveală că femeia a efectuat o singură ecografie pe parcursul sarcinii, la 25 de săptămâni, transmite publika.press.

"Femeia a fost luată la evidenţă la 18 -19 săptămâni, la o adresare complet pe alt subiect şi medicul de familie a depistat că este şi însărcinată şi a fost luată la evidenţă. Pe toată peroada gravidităţii s-a aflat la evidenţă la medicul de familie, dar a efectuat o singură ultrasonografie, la de 25 de săptămâni. Ultarsonografia la acel moment a depistat duplex, gemeni şi ulterior ea nu a mai efectuat niciun alt examen, fiind dintr-o familiei social vulnerabilă şi de fapt comunicarea cu dumneaei este mai grea deoarece are şi dizabilităţi legate de sănătatea mintală", a spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Ala Nemerenco spune că femeia a născut prin cezariană, deşi se declanşase naştere naturală.

"S-a declanşat naşterea naturală, dar medicii au apreciat că este o stare mai gravă şi au intrevenit cu cezariană de urgenţă. Au fost extraşi aceşti fetuţi care de fapt nu era un duplex, nu erau gemeni, dar era acea anomalie despre care dvs. cunoaşteţi. E un caz foarte rar", a spus ministra. 

Ala Nemerenco a menţionat că nu se ştie exact din ce cauză a fost provocată această anomalie. Ministrul Sănătăţii mai spune că astfel de maladii nu pot fi prevenite. 

"Medicii nu au la momentul de faţă niciun răspuns care este factorul care porneşte această anomalie. Majoritatea copiilor se nasc morţi, deci aceşti fetuşi erau de fapt în moarte antenatală, de aia şi au intrat repede în cezariană pentru că să nu survină complicaţii asupra organizmului mamei. Aşa anomalii nu pot fi prevenite, nu pot fi prognozate", a spus  Nemerenco.

Amintim că nou născutul cu două capete a venit pe lumea la o maternitate din Edineţ, în luna ianuarie. Pe acest caz Ministerul Sănătăţii a anunţat că a fost iniţiată o anchetă internă, menţionând că din cauza anomaliei cu care s-a născut bebeluşul nu avea şanse la viaţă.