mamaplus

În Moldova, copiii mici nu vor fi vaccinați. Ce decizie a fost luată în privința gravidelor?

-
//
04.02.2021

Republica Moldova este în așteptarea vaccinului împotriva COVID-19. Potrivit autorităților, primul lot de vaccin urmează să fie adus la mijlocul lui februarie. În acest context, Ministerul Sănătății explică cine și în ce mod va primi vaccinul.

Potrivit informațiilor prezentate de ministerul de resort, la prima etapă va fi vaccinată 10% din populație, iar prioritate au medicii din prima linie. Această etapă va dura aproape două luni, iar ulterior va începe cea de-a doua etapă, în care se preconizează vaccinarea a 20 la sută din populație. La cea de-a treia etapă, vaccinul va fi administrat întregii populații.

Potrivit specialiștilor, copiii mici nu vor fi vaccinați

În prezent, sunt acceptați pentru vaccinare doar cei care au depășit vârsta de 16 ani în cazul administrării vaccinului Pfizer și cei de la 18 ani în cazul administrării vaccinului Moderna. Acest lucru se explică prin faptul că minorii nu sunt afectați de noul virus în același mod precum cei adulți. 

Femeile gravide vor putea beneficia de vaccin, dacă vor dori

Specialiștii susțin că femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile privind eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19, dar s-a dovedit că unele participante la studii au fost gravide, însă nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. Astfel, cercetătorii au menționat că este nevoie de o examinare mai amplă a felului în care se manifestă vaccinul la această categorie de femei. Potrivit Ministerului Sănătății, gravidele care deja au participat la studii nu au provocat reacții adverse. 

Specialiștii au remarcat și faptul că noul coronavirus nu se transmite prin laptele matern, în schimb bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei, astfel beneficiind de imunitate pasivă la COVID-19.

Ministerul Sănătății a mai precizat că celor care vor fi bolnavi de COVID-19 li se va administra preparatul doar după ce se vor trata și nu vor mai fi nevoiți să stea în autoizolare. Excepție fac persoanele care, în cadrul tratamentului împotriva COVID-19, au urmat terapia cu anticorpi, adică cu plasmă convalescentă. În acest caz, aceste persoane vor trebui să aștepte încă trei luni înainte de a fi vaccinate.

Autoritățile au menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este o soluție pentru a reduce riscul de a face o formă severă a bolii. 

Persoane cărora le este contraindicat vaccinul anti-COVID-19

Datele oficiale arată că vaccinarea împotriva COVID-19 este contraindicată persoanelor care pot dezvolta o reacție alergică severă la unul dintre componentele vaccinului.

Totodată, necesită mai multă precauție administrarea vaccinului la persoanele ce pot dezvolta reacție alergică severă la orice vaccin sau terapie injectabilă intramusculară, intravenoasă sau subcutanată. Se recomandă ca aceste persoane să fie supravegheate pentru o perioadă de aproape 30 de minute după administrarea vaccinului. Celelalte persoane trebuie să fi supravegheate de către specialiști pentru 15 minute, astfel încât medicii să vadă cum reacționează organismul la vaccin.

Experții vin cu recomandarea ca trusa medicală pentru acordarea primului ajutor să nu lipsească din sala unde se va administra vaccinul.