mamaplus

Ministerul Educației răspunde profesorilor: Salariile vor crește în 2024

-
//
29.11.2023

De la 1 ianuarie 2024, salariile cadrelor didactice se vor majora cu 15%.

mamaplus

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și cercetării în contextul unor acțiuni organizate de către sindicatele din educație, transmite Știri.md.

„Ministerul se preocupă în mod constant de stimularea și susținerea angajaților din  sistemul educațional și întreprinde mai multe acțiuni concrete în acest sens.  

Astfel, în luna octombrie 2023 Guvernul a reușit să identifice resursele necesare pentru plata unică de 5 mii de lei pentru toate cadrele didactice și 3 mii de lei pentru personalul non-didactic, plăți care sunt în curs de achitare. Numărul total al beneficiarilor se ridică la 102 mii de persoane, în acest scop fiind alocate 450 milioane de lei. 

Totodată, în ultimele luni, ministerul a alocat circa 10 milioane de lei pentru formarea și recalificarea cadrelor didactice. 

De la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15 %. Valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2.000 la 2.300 de lei. Menționăm că majorările salariale pentru profesori sunt mai mari decât cele propuse pentru alte categorii de angajați. 

Reamintim că profesorii moldoveni cer o lege anti-violență, condiții decente de muncă, dar și salarii mai mari. Aceste revendicări au fost anunțate în dimineața zilei de miercuri, 29 noiembrie, în cadrul unei acțiuni organizate în incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Capitală.