Fiecare al zecelea copil din Moldova nu frecventează școala primară

Fiecare al zecelea copil din Moldova nu frecventează școala primară

-
//
06.01.2015

„În ultimii ani, în Moldova fiecare al zecelea copil nu a obținut nici studii primare, adică nu a frecventat clasele 1-4. Astfel, în statul în care autoritățile de cel mai înalt rang vorbesc în stînga și în dreapta despre valorile europene implementate de ele, crește o generație care nu știe nici să citească, nici să numere, nici să scrie”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Fiecare al zecelea copil din Moldova nu frecventează școala primară

Bazîndu-se pe datele publicate la sfîrșitul anului trecut de Biroul Național de Statistică cu privire la activitatea instituțiilor de învățămînt primar și mediu, Mihail Poisic a ajuns la concluzia că în raport „într-o formă oarecum vualată a cifrelor se vorbește despre degradarea rapidă a sistemului de școlarizare a tinerii generații”. „Datele oferite de BNS prezintă nu atît calitatea procesului educațional, care a permis ca rata de promovare a examenelor de bacalaureat să fie de doar 44%, ci nivelul de frecventare a orelor sau mai exact, numărul elevilor înscriși în cataloagele școlare în conformitate cu numărul în baza căruia se formează bugetele instituțiilor de învățămînt”.

„O situație și mai deprimantă s-a creat în categoria de vîrstă între 11 și 15 ani. În afară de faptul că în cinci ani numărul copiilor din această categorie s-a redus cu aproape o pătrime, fiecare al cincilea-șaselea adolescent nu a frecventat clasele 5-9. Numărul tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 16 și 18 ani, de asemenea, s-a micșorat cu aproape o pătrime, iar în anul de studii 2014/15 doar fiecare al treilea a fost școlarizat. Numărul total al elevilor s-a redus și mai intens și din anul 2009 s-a micșorat cu 39,1%”, a precizat expertul.

„Dă roade și optimizarea școlilor, care în ultimii trei ani cel mai puternic a afectat liceenii (categoria de vîrstă 16-18 ani). Aici pierderile au depășit 50%. Cineva poate avea iluzia că dacă s-a redus atît de brusc numărul elevilor în ciclul mediu general de studii, atunci ar fi crescut numărul acestora în alte forme de pregătire a specialiștilor. Însă și aici ne așteaptă o dezamăgire totală: la începutul anului de studii 2009/10 numărul elevilor în instituțiile de învățămînt mediu de specialitate constituia 22,2 mii de persoane, atunci în anul de studii 2014/15 – doar 17, 5 mii sau cu 21,2% mai puțin. Totodată, numărul studenților din colegii s-a redus cu 7,5% - de la 32,2 mii pînă la 29,8 mii”, atenționează economistul.

Mihail Poisic este ferm convins că „în ultimii ani, în Moldova se intensifică procesele de depopulare a țării”. „Bineînțeles, este dramatic, dar și mai grav este că țara tot mai mult se rostogolește în evul mediu, or, tot mai mulți tineri rămîn agramați, iar aceasta deja se transformă într-o tragedie națională pentru viitorul poporului moldovenesc”, consideră Mihail Piosic.

Sursa