mamaplus

Se întreprind măsuri de combatere a ambroziei în Capitală

-
//
20.06.2024

Primăria Chișinău informează că serviciile municipale specializate desfășoară măsuri de combatere a ambroziei, prin acțiuni de identificare a terenurilor de răspândire, prelucrarea mecanică, manuală și prin tratament chimic, după ce ploile abundente din ultimele săptămâni au favorizat creșterea accelerată a ierbii, dar și a plantelor invazive și insectelor periculoase pentru viața și sănătatea omului.

mamaplus

Potrivit Primăriei Chișinău, combaterea mecanică se realizează prin cositul gazonului în spațiile verzi gestionate de Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, iar pe timp de noapte suprafețele verzi sunt tratate cu substanțe chimice care acționează asupra dăunătorilor, transmite Știri.md.

În parcuri și grădini publice, combaterea ambroziei este făcută manual, prin smulgere. 

Astfel, muncitorii au intervenit pe o suprafață totală de 260 de metri pătrați în Parcul „Râșcani”, părțile laterale din bulevardul Mircea cel Bătrân, prin cosire mecanică pe o suprafață de aproximativ 680 de metri pătrați pe suprafețele localizate în intersecția străzilor Sfatul Țării cu strada A. Mateevici, în Parcul „La Izvor” (proximitatea Stației de salvare), strada M. Viteazul (marginea lacului), strada Vadul lui Vodă, strada M. Manole, strada Doina, strada Ceucari, strada V. Korolenko, scuarul din strada Colina Pușkin.  

Totodată, angajații de la „Spații Verzi” au intervenit prin tratamente chimice de combatere a ambroziei pe o suprafață totală de 1.540 de metri pătrați (Șoseaua Muncești - aliniament stradal, suprafețele localizate pe bulevardul Dacia, intersecția bulevardului Traian cu strada T. Vladimirescu).  

De menționat că pentru a combate planta se intervine în perioada de la răsărirea acesteia și până la sfârșitul perioadei de vegetație, cu aplicarea preparatelor chimice înregistrate în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar și fertilizanți.  

Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervine pentru combaterea ambroziei pe terenurile aflate în gestiune, iar intervențiile pe terenurile aflate în proprietate sau gestiune privată sunt efectuate în baza unui contract de prestări servicii.