Fetele născute în 2007 vor fi vaccinate gratuit pentru a preveni cancerul de col uterin

Fetele născute în 2007 vor fi vaccinate gratuit pentru a preveni cancerul de col uterin

-
//
05.12.2017

Aproximativ 15 mii de fetiţe cu vârsta de 10 ani vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului papiloma uman, care provoacă cancerul de col uterin.  Imunizarea va începe din data de şapte decembrie şi constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de şase luni. Reprezentanţii din cadrul Ministerului Sănătăţii susţin că vaccinarea nu este obligatorie, iar  programul se va desfăşura la nivel naţional până în 2018. 

Fetele născute în 2007 vor fi vaccinate gratuit pentru a preveni cancerul de col uterin

Cazurile de cancer de col uterin cresc de la o zi la alta, iar boala nu cruţă pe nimeni. În urmă cu două luni, o femeie de 53 de ani a fost diagnosticată cu maladia respectivă, iar în prezent, urmează tratament la spital.

"Aveam dureri în abdomen, am slăbit, aveam ameţeli, dureri de cap. Am fost la medicul ginecolog, mi-a spus că am această maladie", a menţionat pacienta.

Femeia a auzit despre vaccinurile gratuit pentru fetițele împotriva acestei boli şi susţine că iniţiativa Ministerului Sănătăţii este una destul de bună: 

"Este binevenită această vaccină mai ales pentru cei tineri şi le-aș da un sfat să se adreseze la medic la timp şi să primească vaccinul. "

Medicii spun că tratamentul în cazul pacienţilor ce suferă de cancer de col uterin durează până la 40 de zile, iar anul trecut la Institutul Oncologic s-au tratat 277 de femei.

"Ar trebui permanent să faceţi vizita la medicul dumneavostră ginecolog. Profilaxia este cu mult mai ieftină decât tratamentul", a declarat Virgil Urechi, şef de secţie Institutul Oncologic.

Ministerul Sănătăţii va distribui gratuit în ţară peste 37 de mii de doze de vaccinuri împotriva virusului papiloma uman. Imunizarea fetițelor nu este obligatorie, însă va proteja adolescentele contra cancerului de col uterin. 

"Prevenirea cancerului cervical este o prioritate, o prerogativă pentru Guvernul Republicii Moldova. Şi ne-am asumat sarcina de a implementa acest program demonstraţional GAVI, cu introducerea vaccinului anti HPV, care este unul absolut necesar pentru că doar aşa putem preveni această maladie", a precizat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş.

Pentru ca fetițele să fie vaccinate, ele vor trebui să fie examinate doar de medicul de familie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca imunizarea să aibă loc până la începerea vieţii sexuale. 

"Republica Moldova se alătură celor 33 de ţări din Europa şi celor 74 de ţări din întreaga lume în introducerea acestui vaccin. OMS recomandă ca vaccinul HPV să fie introdus în programele de vaccinare în toate ţări", a spus Haris Hajrulahovici, reprezentant al OMS.

Spitalele din ţară au început deja să primească vaccinurile, iar în Capitală vor beneficia de imunizare patru mii de fetiţe.

"Încă nu am întâlnit aşa cazuri ca să fie mămici contra, adică sunt bucuroase că se poate de prevenit cancerul de col uterin", a precizat Inga Titioi, asistent medical.

Alianța Globală a oferit gratuit Republicii Moldova lotul de vaccinuri, însă ulterior, pentru perioada 2019-2025, țara noastră va cumpăra aceste preparate la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF.

Potrivit statisticilor, în țara noastră zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare două zile una dintre ele decedează. În ultimii cinci ani peste 1500 de femei s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin, iar peste o mie și-au pierdut viața.

Sursa: publika.md