Decis! Fumatul în spațiile publice va fi interzis

Decis! Fumatul în spațiile publice va fi interzis

-
//
21.07.2014

Fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locurile de muncă, la ferestrele deschise, în transportul public şi în staţiile de transport va fi interzis. Prevederea se conține într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătății și votat pe data de 18 iulie în prima lectură de Parlament.

Decis! Fumatul în spațiile publice va fi interzis

Potrivit viceministrului Sănătății Svetlana Cotelea, scopul proiectului este de a-i proteja pe nefumători prin instituirea unui șir de interdicții pentru comercianții de țigări. Potrivit funcționarei, fiecare al patrulea adult din Republica Moldova este fumător, iar anual, din cauza maladiilor cauzate de fumat, mor mii de oameni.

„Proiectul include reglementări ale publicității la tutun, care de cele mai multe ori încurajează fumatul și îi determină pe cei care nu fumează să recurgă la acest viciu. Unitățile de comercializare afișează vizibil și atractiv pachetele de țigări, iar în consecință, copii, tineri și femei se alătură grupului de fumători. Legea care reglementează fumatul este prea permisivă, incompletă. În rezultat avem anual peste 4500 de decese cauzate de consumul de tutun”, a declarat Svetlana Cotelea.

Viceministrul a ținut să precizeze că principalii oponenți ai acestui proiect sînt companiile de tutun, reprezentanții cărora afirmă că vor înregistra pierderi colosale, în urma implementării legii.

Proiectul mai prevede că țigările care vor conţine aditivi alimentari ce conferă gust sau adaosuri de vitamine vor fi interzise. Va fi interzisă plasarea pe piaţă a produselor de tutun care conţin arome de mentă, vanilie, cofeină, dar şi alţi aditivi care creează impresia că produsul prezintă pericol redus.

Totodată, proiectul prevede aplicarea amenzilor pentru fumatul la locul de muncă, în transportul public şi expunerea vizibilă a produselor din tutun în magazine. Pentru plasarea pe piaţă a produselor din tutun care conţin ingrediente interzise de legislaţie documentul prevede sancţiuni de pînă la 10 mii de lei. Cu amendă de pînă la 1400 de lei vor fi sancționați cei care vor fuma în spaţii publice închise şi semiînchise.

Sursa: noi.md