mamaplus

Scandalul fetelor hărțuite în WC-ul unor universități. Declarațiile lui Dan Perciun

-
//
25.06.2024

Ministrul Educației, Dan Perciun, vine cu o reacție, după ce mai multe luni în urmă, câteva studente din două universități au raportat că ar fi fost urmărire și hărțuite de bărbați necunoscuți, în WC-urile instituțiilor.

mamaplus

Ministrul a menționat că o soluție ar fi introducerea în instituții a posibilității autentificării persoanelor la intrare, transmite unimedia.info.

„Noi am abordat acest subiect cu rectorii. O universitate are un sistem de acces automatizat, pe bază de cartelă. Asta îi permite să ducă o evidență mai bună a intrărilor și ieșirilor din instituție, iar cealaltă urmează să-și revadă procedurile interne, cu clasica persoană la intrare, care monitorizează cine intră și cine iese. Dar atât timp cât nu o să avem peste tot posibilitatea autentificării persoanei la intrare, printr-un card sau printr-un cip, este complicat de monitorizat sută la sută ce se întâmplă. Eu cred că e important, dacă se produce un anumit incident, să fie autentificate persoanele, sancționate etc.”

„Acești studenți au sesizat problemele, au fost fixate și pe video situațiile, s-au gândit că ne ducem la administrație și spunem și vor fi luate măsuri. Cui se plâng și cine este responsabil de situație?”, a fost întrebat ministrul.

„Persoanele care au avut acces urmează să fie sancționate de poliție, sper eu, având toate probele și fiind transmise de administrație. Nu cunosc nemijlocit care sunt concluziile examinării. Aici cred că trebuie universitățile să revină cu un update pe marginea acestui caz și dincolo de asta, să-și revadă procedurile interne. Dar știu că ambii rectori cumva monitorizează situația și s-au alertat, ca urmare a mesajelor care au apărut public. Abordările sunt diferite, unii au mers în direcția potențialei implementări a unui sistem automatizat de acces, pentru cealaltă universitate mai degrabă e vorba despre niște măsuri administrative de verificare la intrare. Aceste riscuri persistă în multe tipuri de instituții. Important e dacă se întâmplă un asemenea caz, el să fie raportat și persoanele respective să fie trase la răspundere”, a precizat Dan Perciun.

Citește articolul întreg pe unimedia.info.