Pe online au apărut informații că un prestator de servicii medicale din Moldova, din domeniul fertilizării in vitro, ar activa fără autorizația eliberată de Agenția de Transplant.
Prestatorul a numit informația „falsă” și a anunțat că va iniția procedurile legale pentru a-și apăra reputația profesională, transmite newsmaker.md.
Într-o reacție la subiect, ministra Sănătății Ala Nemerenco a precizat că, actualmente, niciun prestator de servicii medicale de fertilizare in vitro din Moldova nu deține autorizație eliberată de Agenția de Transplant, însă a adăugat că în perioada următoare toți prestatorii se vor conforma cerințelor. Totodată, ministra a asigurat că prestatorul vizat deține toate documentele necesare „pentru contractarea și acordarea serviciilor respective”.
Nemerenco a scris, pe 25 iunie – pe o rețea de socializare, că „în spațiul public a fost răspândit de către anumite portaluri media un nou val de informații false și denigratoare cu referire la faptul că anumiți prestatori de servicii medicale în domeniul fertilizării in vitro ar activa fără autorizații eliberate de Agenția de Transplant”.
„În anul 2023 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 138/2012 privind sănătatea reproducerii și pentru punerea ei în aplicare era necesară adoptarea sau aprobarea unor norme de aplicare – metodologii și regulamente, dar și constituirea unor organe prin prisma de racordare și transpunere a standardelor UE, care a durat o perioadă de timp. Prin ordin de ministru a fost instituit organul care, conform legii, are atribuțiile și pârghiile legale necesare pentru finalizarea tuturor procedurilor. Actualmente, niciun prestator de servicii medicale de fertilizare in vitro din Republica Moldova, fie public sau privat, nu deține autorizație eliberată de Agenția de Transplant, urmând ca în perioada următoare toți prestatorii să se conformeze cerințelor noi”, a precizat Nemerenco.
Ministra a adăugat că, pentru anul 2024, Compania Națională de Asigurări în Medicină a contractat servicii de fertilizare in vitro cu patru prestatori privați și anume Repromed, Medpharmconsult, Health Forever International și Fertil Med „care dețin toate documentele necesare, perfectate și prezentate în condiții egale pentru contractarea și acordarea serviciilor respective în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare și condițiile de contractare”.
Menționăm, pe 17 iunie, pe un canal de Telegram a apărut informația precum că Alternativa Clinic (Fertil Med) nu ar avea autorizație în domeniul fertilizării în vitro.
Pe 19 iunie, și portalul telegraph.md a scris că „Alternativa Clinic (Fertil Med SRL), condusă de medicul Veaceslav Moșin și fondată anul trecut, nu deține autorizația eliberată de Ministerul Sănătății la propunerea Agenției de Transplant, deși a început activitatea în domeniul FIV după intrarea în vigoare a noilor reglementări legale”. Publicația a mai precizat că începând cu 1 ianuarie 2023, instituțiile medicale care oferă servicii de fertilizare in vitro (FIV) sunt obligate să dețină o autorizație specială emisă de Ministerul Sănătății la propunerea Agenției de Transplant și că această nouă obligație nu se aplică instituțiilor medicale care au deja o acreditare eliberată anterior de către ANSP.
Într-o reacție, pe 20 iunie, reprezentanții Alternativa Clinic au scris pe o rețea de socializare că „informațiile răspândite în spațiul public precum că la Alternativa Clinic se efectuează fertilizare în vitro fără acte permisive sunt false și defăimătoare”. Prestatorul de servicii a mai spus că „urmează a fi inițiate procedurile legale privind apărarea reputației profesionale”.