mamaplus

Cinci școli din Sângerei au fost închise. Măsurile întreprinse de MEC

-
//
28.06.2024

Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sângerei au fost închise. Consilierii raionali au votat pentru lichidarea acestor instituții de învățământ reieșind din numărul mic de elevi și profesori, dar și din condițiile care lasă de dorit.

mamaplus

Imagine simbol

Președintele raionului Sângerei, Cristian Cainarian, afirmă că necesitatea închiderii instituțiilor de învățământ nu este din cauza altor condiții, decât din cauza numărului mic de copii, scrie Tvn.md.

„Este foarte urât și josnic, colegii din opoziție care prin populisme în continuare au vrut să țină prizonieri acești copii în școlile acestea mici unde este un deficit acut de cadre, unde un profesor predă la mai multe discipline, unde baza tehnico-materială este foarte slab dotată”, a declarat Cainarian.

Șeful adjunct OT Cancelaria de Stat Bălți, Igor Curca, a spus că Guvernul susține și motivează această decizie a consiliului raional prin a oferi cinci unități de transport noi, moderne, pentru deplasarea acestor copii în siguranță.

„O altă decizie importantă care urmează a fi aprobată și luată de Guvernul Republicii Moldova în susținerea părinților și a acestor copii, va fi oferită lunar o sumă de aproximativ 1000 de lei pentru fiecare părinte, pentru alimentarea copilului”, a spus Curca.

Fracțiunea PSRM nu a susținut acest proiect de decizie, iar reprezentații formațiunii au spus că prin închiderea instituțiilor de învățământ există riscul ca R. Moldova să dispară.

„Știți cum, se închide școala în sat, moare satul, în primul rând. În al doilea rând, înțeleg că acuma fost menționat că nu sunt condiții, că nu sunt copii, știți că sunt alte țări unde pentru un copil lucrează școala și vin toți profesorii predau la copil. Haideți azi închidem 5 școli, nu este exclus că peste un an se vor închide altele 5 și tot așa noi o să dispărem ca țară”, a declarat Carolina Cuznețova.

Printre instituțiile lichidate se numără școala din satul Petrovca, din comuna Alexăndreni, comuna Grigorăuca, satul Bobletici și din satul Alexeuca.

Colectivul  gimnaziului „ Mihai Dolgan” din satul Petrovca susține că instituția a fost capital reparată, iar închiderea acestuia nu este motivată.

„Dacă de la început, câțiva ani în urmă, unicul motiv era că nu aveam infrastructura necesară unei instituții de învățământ, s-au efectuat reparații capitale a acoperișului, a fațadei instituției, a sălii de sport, cazangerie nouă s-a construit, sistem de apă și de canalizare, veceu în interior. Problema cea mai mare este numărul de copii. La moment gimnaziul are 40 de copii, care vin din patru sate: Petrovca, Antonovca, Evghenevca și Vladimerovca”, a spus directoarea Gimnaziul „Mihai Dolgan”, din satul Petrovca, Natalia Chifiriuc.

Potrivit unui proiect de lege Ministerul Educației va oferi 1.000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.