mamaplus

Părinții plecați peste hotare: Numărul de copii ce au primit custodie, dublat

-
//
28.06.2024

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că numărul de custodii instituite pentru copiii, ai căror părinți sunt plecați peste hotare a fost dublat.

mamaplus

Potrivit autorităților, până acum, acești copii erau lăsați informal în grija rudelor, fără responsabilitate juridică și fără nicio formă de protecție, iar la sfârșitul anului 2022, doar 44% din copiii cu părinții plecați erau în custodie, iar la sfârșitul anului 2023 – 48% transmite Știri.md.

În acest sens, reprezentanții Ministerului menționează că în luna mai a acestui an, autoritățile au reușit să asigurăm instituirea custodiei pentru 80% din copii și până la sfârșitul anului vor ajunge aproape de 100%.

„Investițiile și reformele pe care le implementăm dau rezultate. Turațiile vor crește. Mulțumesc colegelor și colegilor din prima linie pentru munca și dedicația imensă”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Custodia este o formă de protecție temporară a copilului separat de părinți din cauza aflării temporare a reprezentanților legali/unicului reprezentant legal a acestuia pentru o perioadă mai mare de două luni în altă localitate din țară sau de peste hotare sau care nu-și pot realiza obligațiile privind creșterea, îngrijirea și educația copilului din cauza problemelor de sănătate.

Când părintele pleacă peste hotare sau într-o altă localitate din țară pe o perioadă mai mare de două luni, autoritatea tutelară locală instituie custodia ca formă de protecție cu caracter gratuit. Nu se achită nici custodelui și nici copilului nicio prestație. Custodele devine responsabil legal al copilului, având grijă de acesta pe durata absenței părintelui, însă părintele rămâne a fi reprezentantul legal al copilului cu drepturi și obligații depline.

Conform datelor statistice, la finele anului 2023, în evidența autorităților tutelare locale erau 29.465 de copii ai căror părinți/unicul părinte erau plecați peste hotare și doar asupra a 14 000 copii era instituită custodia. La finele lunii iunie, curent, sunt în evidență 17.788 de copii ai căror părinți/unicul părinte sunt plecați peste hotare și asupra a 14.243 copii a fost instituită custodia.